20
Обичаи и верувања за Василица

Обичаи и верувања за Василица

пред една недела - Скопје Инфо - Без катеторија

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година.

Обичаи и верувања за Василица Направете го ова

Обичаи и верувања за Василица: Направете го ова

пред една недела - Прес 24 - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред една недела - Канал 5 - Македонија

Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики го слават својот именден.

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред една недела - 24 вести - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечерва е Стара нова година а утре Василица

Вечерва е Стара нова година, а утре Василица

пред една недела - +Инфо - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Денар - Економија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечерва се дочекува православната Нова година  утре ќе се крши погача со паричка

Вечерва се дочекува православната Нова година - утре ќе се крши погача со паричка

пред една недела - Прес 24 - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечерва е Православната нова година која почнува утре на Василица

Вечерва е Православната нова година, која почнува утре на Василица

пред една недела - Популарно - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Сител - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Start.mk - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Вечер - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Курир - Без катеторија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Макфакс - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Верниците вечерва ќе ја дочекаат Православната нова година

Верниците вечерва ќе ја дочекаат Православната нова година

пред една недела - Скопје Инфо - Без катеторија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред една недела - A1on - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Канал 77 - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Каде и зошто се слави Стара Нова година

Каде и зошто се слави Стара Нова година?

пред една недела - Кајгана - Живот

Секоја година празнуваме Нова година двапати. Еднаш го дочекуваме првиот ден од новата година според светскиот календар, а вториот пат празнуваме на вечерта на 13 јануари.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Лидер - Без катеторија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Во сабота е Василица  ова задолжително треба да се направи

Во сабота е Василица – ова задолжително треба да се направи

пред една недела - MK News - Без катеторија

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време.

Стара Нова Година Можност за продолжување на прославата

Стара Нова Година: Можност за продолжување на прославата

пред една недела - +Инфо - Без катеторија

Старата Нова Година е неофицијален традиционален православен празник и се слави како почеток на новата година според јулијанскиот календар, која, според официјалниот грегоријански календар, паѓа на 14-ти јануари.

Во сабота е Василица  ова задолжително треба да се направи

Во сабота е Василица - ова задолжително треба да се направи

пред една недела - Сител - Македонија

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време.

Утре е Василица  ова задолжително треба да се направи

Утре е Василица - ова задолжително треба да се направи

пред една недела - Сител - Македонија

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време.

Утре е Стара нова година а во недела Василица  ова задолжително треба да го направите

Утре е Стара нова година а во недела Василица - ова задолжително треба да го направите

пред една недела - Прес 24 - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година.

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

пред една недела - Прес 24 - Живот

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува градот.

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

пред една недела - Пулс 24 - Забава

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува градот.

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

пред една недела - Start.mk - Живот

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува градот.

Утре се слави Стара нова година а во недела Василица

Утре се слави Стара нова година, а во недела Василица

пред една недела - Скопје Инфо - Без катеторија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година.

Утре се слави Стара нова година а во недела Василица

Утре се слави Стара нова година, а во недела Василица

пред една недела - Start.mk - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година.

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

пред една недела - Вечер - Живот

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува градот.

Утре се слави Стара нова година а во недела Василица

Утре се слави Стара нова година, а во недела Василица

пред една недела - Вечер - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година.

Времеплов
x