20
Православна нова година или Стара нова година

Православна нова година или Стара нова година

пред 6 дена - 24 вести - Македонија

Денес се слави Стара Нова година, а утре е Св. Василиј Велики. Според Јулијанскиот календар, на полноќ се слави Православна Нова година, кај народот попозната како Стара Нова година.

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

пред 6 дена - Репортер - Живот

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува градот.

 Стара Нова година Обрезание Христово Свети Василиј Велики

(Стара) Нова година, Обрезание Христово, Свети Василиј Велики

пред 6 дена - Македонска Нација - Култура

Честит Именден на сите кои празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веска, Нове, Новка... На 1 јануари според стариот (односно...

Календарите и прославувањето на Божиќ

Календарите и прославувањето на Божиќ

пред 6 дена - Македонска Нација - Култура

Иако се правени обиди за усогласување на празнувањата, разликите остануваат, и покрај укажувањата на математичарите дека...

Вечер се дочекува Стара Нова Година

Вечер се дочекува Стара Нова Година

пред 6 дена - Пулс 24 - Македонија

По повод православната нова година и празникот Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, утре во храмовите на Македонската православна црква ќе биде служена света Василиева литургија.

Обичаи и верувања за Василица Направете го ова

Обичаи и верувања за Василица: Направете го ова

пред 6 дена - Сител - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем...

На Василица задолжитело направете го ова

На Василица задолжитело направете го ова

пред 6 дена - Прес 24 - Македонија

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар христијанските верници празнуваат три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година.

Вечерва е Стара нова година: Некои кршат погача со паричка, други се коцкаат за среќа

пред 6 дена - ТВ Нова - Македонија

Православните христијани, вечерва ја дочекуваат православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година.

Обичаи и верувања за Василица

Обичаи и верувања за Василица

пред 7 дена - Скопје Инфо - Без катеторија

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година.

Обичаи и верувања за Василица Направете го ова

Обичаи и верувања за Василица: Направете го ова

пред 7 дена - Прес 24 - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред 7 дена - Канал 5 - Македонија

Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики го слават својот именден.

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред 7 дена - 24 вести - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечерва е Стара нова година а утре Василица

Вечерва е Стара нова година, а утре Василица

пред 7 дена - +Инфо - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Денар - Економија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечерва се дочекува православната Нова година  утре ќе се крши погача со паричка

Вечерва се дочекува православната Нова година - утре ќе се крши погача со паричка

пред 7 дена - Прес 24 - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечерва е Православната нова година која почнува утре на Василица

Вечерва е Православната нова година, која почнува утре на Василица

пред 7 дена - Популарно - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Сител - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Start.mk - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Вечер - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Курир - Без катеторија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Макфакс - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Верниците вечерва ќе ја дочекаат Православната нова година

Верниците вечерва ќе ја дочекаат Православната нова година

пред 7 дена - Скопје Инфо - Без катеторија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред 7 дена - A1on - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Канал 77 - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Каде и зошто се слави Стара Нова година

Каде и зошто се слави Стара Нова година?

пред 7 дена - Кајгана - Живот

Секоја година празнуваме Нова година двапати. Еднаш го дочекуваме првиот ден од новата година според светскиот календар, а вториот пат празнуваме на вечерта на 13 јануари.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред 7 дена - Лидер - Без катеторија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Во сабота е Василица  ова задолжително треба да се направи

Во сабота е Василица – ова задолжително треба да се направи

пред една недела - MK News - Без катеторија

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време.

Стара Нова Година Можност за продолжување на прославата

Стара Нова Година: Можност за продолжување на прославата

пред една недела - +Инфо - Без катеторија

Старата Нова Година е неофицијален традиционален православен празник и се слави како почеток на новата година според јулијанскиот календар, која, според официјалниот грегоријански календар, паѓа на 14-ти јануари.

Во сабота е Василица  ова задолжително треба да се направи

Во сабота е Василица - ова задолжително треба да се направи

пред една недела - Сител - Македонија

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време.

Утре е Василица  ова задолжително треба да се направи

Утре е Василица - ова задолжително треба да се направи

пред една недела - Сител - Македонија

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време.

Времеплов
x