притисни ентер »

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Заразени 201 лице, ќе стигне донација од маски и респиратори

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Заразени 201 лице, ќе стигне донација од маски и респиратори

СКОК НА БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ ОД КОВИД 19 Mинистерот за здравство, Венко Филипче денеска на прес-конференција изјави дека има 24 нови заразени со коронавирусот. Во Македонија сега има 201 лице кое е заразено со коронавирусот. Има уште еден пациент поврзан со кожната клиника во Скопје. Еден пациент од Дебар си заминал дома, а се подготвува истото да се

НЛБ банка ја прераспредели добивката, акцијата падна 10 отсто

НЛБ банка ја прераспредели добивката, акцијата падна 10 отсто

Фото: Б. Грданоски НЛБ банка денес објави дека ќе ја прераспредели нето добивката за 2019 година и на тој начин прва меѓу банките реагираше на укажувањето на Народната банка на Македонија банките да се откажат од делење дивиденда поради корона – кризата. Според новиот предлог до акционерите, добивката во износ од 1.849.917.998 денари (околу 30 милиони

Поради Ковид-19 и препораката на Народна Банка: НЛБ Банка нема да подели дивидента

Поради Ковид-19 и препораката на Народна Банка: НЛБ Банка нема да подели дивидента

НЛБ Банка нема да им исплати дивиденда на своите акционери од добивката од минатата година. Со ова, банката е прва која ја послуша препораката на Народната банка, банките да не делат дивиденда и со добивката да го зголемат капиталот. Притоа, од добивката што ја оствари лани од 30,08 милиони евра, НЛБ Банка ќе внесе 27,19 милиони евра во нераспоредена

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

НЛБ Банка прва ја послуша препораката на Народната банка да не исплати дивиденда на своите акциоенри, од добивката што беше остварена минатата година, и со тоа да го надгради капиталот на банката. Притоа, од добивката што ја оствари лани од 30,08 милиони евра, НЛБ Банка ќе внесе 27,19 милиони евра во нераспоредена добивка и 2,89 милиони евра како задржана

БАНКАРИТЕ НЕ СЕ ПРЕЦИЗНИ ДАЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖАТ ОД ДИВИДЕНДИТЕ - велат, секогаш се грижиме за стабилноста

БАНКАРИТЕ НЕ СЕ ПРЕЦИЗНИ ДАЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖАТ ОД ДИВИДЕНДИТЕ - велат, секогаш се грижиме за стабилноста

Откако Народна банка им порача дека очекува од нив добивката што ја оствариле лани да не ја делат за дивиденди, туку да ја искористат за зголемување на капиталот, дел од банкарите за Фактор велат дека тие како и секогаш досега, и во овој кризен период ќе се грижат да задржат соодветна висина на адекватност на капиталот, а со тоа и поддршка на бизнисот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19. -Народната банка им укажа дека очекува како и досега, тие да покажат високо ниво на прудентност, вклучително и при носењето на одлуките за распределба

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

– Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАРЕДИ, АМА ИМ ПОРАЧА - НБМ со совет до банките да не делат дивиденди, туку да го зголемат капиталот

НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАРЕДИ, АМА ИМ ПОРАЧА - НБМ со совет до банките да не делат дивиденди, туку да го зголемат капиталот

Не може да им нареди, но може да им препорача. Монетарната власт им укажа на домашните банки дека очекува од  нив, добивката што ја оствариле лани, да ја искористат за зголемување на капиталот, наместо да ја делат за дивиденди на своите акционери. „Во рамки на интензивната комуникација со банките во овој период во врска со нивната подготвеност за справувањето

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

Како банките да постапат со дивидендите според Народната банка?

Како банките да постапат со дивидендите според Народната банка?

Во рамки на интензивната комуникација со банките во овој период во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19, Народната банка им укажа дека очекува како и досега, тие да покажат високо ниво на прудентност, вклучително и при носењето на одлуките за распределба на добивката остварена минатата

НБМ со укажување до банките: добивката од 2019 да ја искористат за зголемување на капиталот

НБМ со укажување до банките: добивката од 2019 да ја искористат за зголемување на капиталот

Фото: Б. Грданоски Дали годинава банките ќе делат дивиденди? Ова прашање се наметнува откако кризата со корона вирусот ги промени и економските текови во земјава и ги соочи и граѓаните и правните лица со огромна неизвесност. Колкави штети ќе претрпи стопанството допрва ќе се прават пресметки, но од Народната банка, која го регулира банкарскиот сектор

НБРМ им препорачала на банките да не исплаќаат дивиденди

НБРМ им препорачала на банките да не исплаќаат дивиденди

Народната банка испратила препорака до управните одбори на сите банки да не исплаќаат дивиденди за остварената добивка од лани. – дознава „Економски Лидер“. Од НБРМ на банките им порачале дека поради економската криза која ја предизвикува вирусот „Ковид-19“ од нив очекуваат добивката остварена во измината година да се стави во функција на натамошно