Анемија: болест со МНОГУ ЛИЦА

Анемијата (кај народот позната како слабокрвност) не подразбира само „меланхолично“ бледило и снижен хемоглобин. Ова заболување е поврзано со намалено количество еритроцити (црвени крвни зрнца) во крвта, а како последица на тоа страда целиот организам, бидејќи сите органи почнуваат да чувствуваат недостиг од потребните супстанции. Наведуваме некои