притисни ентер »

Франција со строги мерки против конвенционалните загадувачи

Франција со строги мерки против конвенционалните загадувачи

Франција е на пат да ја забрани продажбата на новите бензински и дизел автомобили до 2040 година Француската министерка за транспорт, Елизабет Борн, изјави дека новиот закон за мобилност, кој исто така ќе го олесни воведувањето на повеќе станици за полнење на електричните возила, ќе овозможи залагање за забрана на бензинските и дизел возила. Предлогот

Се знае од кога Франција ќе ја забрани продажбата на бензински и дизел автомобили

Се знае од кога Франција ќе ја забрани продажбата на бензински и дизел автомобили

Уште во 2017 тогашниот министер за екологија Николас Уло изјави дека земјата во 2040 ќе прекине со продажбата на нови автомобили на погон на фосилни горива, а десет години подоцна ќе биде неутрална на јаглерод диоксид. Истата идеја сега ја поддржа и владата на Макрон. Така, министерката за сообраќај , Елизабет Борн изјави дека со новиот закон за сообраќај