притисни ентер »

Како руските морнари во „битката на бајонети“ поразиле над 3.000 потомци на јапонски самураи

Како руските морнари во „битката на бајонети“ поразиле над 3.000 потомци на јапонски самураи

Точно пред 115 години рускиот гарнизон во пристаништето Порт-Артур кое се наоѓаше во опсада цели 180 дена, ја одби и четвртата голема офанзива на јапонската армија. На бојното поле остана 12 илјади војници на земјата на изгрејсонцето. Херојската епопеја која започна за време на одбраната на руската воено-поморска база која се наоѓаше на тлото на Кина,