притисни ентер »

Финска ќе биде единствен производител на ураниум во Унијата

Финска ќе биде единствен производител на ураниум во Унијата

Финска планира да го извезува ураниумот во други европски земји и во Северна Америка Финска е на пат да стане единствен производител на ураниум во ЕУ откако Чешка и Романија ги запреа своите производствени капацитети Финската влада неодамна ѝ издаде дозвола за обнова и рафинирање ураниум на компанијата „Терафејм“, во која државата има удел од 70 отсто