притисни ентер »

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Воведување на државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, се некои од барањата кои министерот за финансии Фатмир Бесими за време на средбата во Стопанската комора на Македонија, им вети на стопанствениците дека ќе ги реализира во наредниот период. Стопанствениците побараа полесен пристап до капитал, особено сега во услови на светска

Новинарите само декор на средбата меѓу Бесими и бизнисмените

Новинарите само декор на средбата меѓу Бесими и бизнисмените

Десет милиони евра од државата како гарации за кредити на фирмите, намалување на парафискалните давачки и воведување даночен календар. Ова е максимумот кои денеска новинарите можеа да го извлечат од едночасовната работната средба меѓу стопанствениците и новиот министер за финансии Фатмир Бесими која ја организараше Стопанската комора. Но, барањата

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Воведување на државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, се некои од барањата кои министерот за финансии Фатмир Бесими за време на средбата во Стопанската комора на Македонија, им вети на стопанствениците дека ќе ги реализира во наредниот период. Стопанствениците побараа полесен пристап до капитал, особено сега во услови на светска

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Воведување на државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, се некои од барањата кои министерот за финансии Фатмир Бесими за време на средбата во Стопанската комора на Македонија, им вети на стопанствениците дека ќе ги реализира во наредниот период. Стопанствениците побараа полесен пристап до капитал, особено сега во услови на светска

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за Ковид од даночен аспект, се дел од барањата што денеска бизнисмените од Стопанската комора на Македонија му ги упатија на министерот за финансии Фатмир Бесими. Стопанствениците бараат да се разгледа и прашањето за двојното одданочување

Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Фатмир Бесими на средба со СКМ Воведување на државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, се некои од барањата кои министерот за финансии Фатмир Бесими за време на средбата во Стопанската комора на Македонија, им вети на стопанствениците дека ќе ги реализира во наредниот период. Стопанствениците побараа полесен пристап до капитал,

Бесими: Државата ќе гарантира повисоки суми на кредити за малите и за средни компании

Бесими: Државата ќе гарантира повисоки суми на кредити за малите и за средни компании

Државата со 10 милиони евра ќе го кредитира бизнисот. Министерот за финансии Бесими најави дека во Владата е веќе разговарано за државната гарантна шема која треба услови на криза да им овозможи на малите и на средните претпријатија ликвидност. Гаранцијата ќе оди преку Развојната банка, средствата ќе се пласираат преку комерцијалните банки. Оваа мерка,

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за Ковид од даночен аспект, се дел од барањата што денеска бизнисмените од Стопанската комора на Македонија му ги упатија на министерот за финансии Фатмир Бесими. Стопанствениците бараат да се разгледа и прашањето за двојното одданочување

Стопанствениците очекуваат брзи и ефикасни решенија од Владата

Стопанствениците очекуваат брзи и ефикасни решенија од Владата

Предвидливост на економските политики, брза и ефикасна наплата на побарувањата и во случаите кога должник е кој било сегмент на јавниот сектор, даночни измени, ревидирање на царинските стапки и други теми треба да бидат дискутирани на средбата што беше планирана за денеска меѓу претставниците на бизнис-заедницата и првиот човек на Министерството за

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Воведување на државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, се некои од барањата кои министерот за финансии Фатмир Бесими за време на средбата во Стопанската комора на Македонија, им вети на стопанствениците дека ќе ги реализира во наредниот период,. Стопанствениците побараа полесен пристап до капитал, особено сега во услови на светска

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Министерот Фатмир Бесими вети дека ќе го разгледа барањето на бизнисмените трошоците за тестрање за Ковид - 19 за вработените во компаниите да се третира како признат расход за цели на данокот на добивка. Тој денеска ги слушаше барањата на стопанствениците од Стопанската комора, за кои ова е едно од прашањата кое треба да се регулира. „Досега третман

Бизнисот побара, а Бесими прифати да нема двојно оданочување за приватно здравствено осигурување и ковид тестови

Бизнисот побара, а Бесими прифати да нема двојно оданочување за приватно здравствено осигурување и ковид тестови

Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за ковид од даночен аспект, се дел од барањата што денеска бизнисмените од Стопанската комора на Македонија му ги упатија на министерот за финансии Фатмир Бесими. Стопанствениците бараат да се разгледа и прашањето за двојното оданочување

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за Ковид од даночен аспект, се дел од барањата што денеска бизнисмените од Стопанската комора на Македонија му ги упатија на министерот за финансии Фатмир Бесими. Стопанствениците бараат да се разгледа и прашањето за двојното одданочување

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Скопје, 18 септември 2020 (МИА) – Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за Ковид од даночен аспект, се дел од барањата што денеска бизнисмените од Стопанската комора на Македонија му ги упатија на министерот за финансии Фатмир Бесими. Стопанствениците бараат да се разгледа

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

Бесими на средба со СКМ: Ќе се воведат државна гарантна шема, даночен календар и е-фактура

-Реклама- Воведување на државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, се некои од барањата кои министерот за финансии Фатмир Бесими за време на средбата во Стопанската комора на Македонија, им вети на стопанствениците дека ќе ги реализира во наредниот период,. Стопанствениците побараа полесен пристап до капитал, особено сега во услови

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Министерството за финансии веќе го разгледала прашањето и планира 10 милиони евра да ги обезбеди за гаранции на кредити за домашните компании. Гаранцијата ќе ја дава Банката за развој на Македонија, ова го најави министерот за финансии Фатмир Бесими кој денеска беше во Стопанската комора каде ги слушаше барањата на домашните и странските компании.

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Скопје, 18 септември 2020 () – Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за Ковид од даночен аспект, се дел од барањата што денеска бизнисмените од Стопанската комора на Македонија му ги упатија на министерот за финансии Фатмир Бесими. Стопанствениците бараат да се разгледа

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Стопанствениците му испорачаа барања на министерот Бесими, тој прифати дел од нив

Намалување на парафискални давачки, даночен календар за поголема предвидливост и признавање на трошоците за тестовите за Ковид од даночен аспект, се дел од барањата што денеска бизнисмените од Стопанската комора на Македонија му ги упатија на министерот за финансии Фатмир Бесими. Стопанствениците бараат да се разгледа и прашањето за двојното одданочување

Фирмите полесно до кредити од комерцијалните банки преку Државната гарантна шема, најави Бесими

Фирмите полесно до кредити од комерцијалните банки преку Државната гарантна шема, најави Бесими

Државата ќе гарантира за фирмите полесно да можат да земат комерцијални кредити во банките. Државната гарантна шема треба да започне до крајот на годината, најави министерот за финансии Фатмир Бесими на средба со стопанствениците во Economic Chamber of Macedonia Стопанска комора на Македонија. Како што објави на ФС на Министерството за финансии со