притисни ентер »

Во долгови до гуша: Од кого позајмуваа пари Русите?

Во долгови до гуша: Од кого позајмуваа пари Русите?

Првите „кредити“ во Русија ги има давано Православната црква. Потоа камата од руските жители почнала да зема државата преку државните банки. Парадоксален е фактот што овие банки ја финансирале дури и државата. И покрај одлуките на црковните собори Прва „кредитна организација“ во Русија била Православната црква. Манастирите и храмовите на Стара Русија