притисни ентер »

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за МИА извори

Амбасадорите на ЕУ изработуваат драфт заклучоци- можна опција e Македонија и Албанија да бидат раздвоени

Амбасадорите на ЕУ изработуваат драфт заклучоци- можна опција e Македонија и Албанија да бидат раздвоени

Дел од заклучоците се однесуваат на Македонија и на Албанија. МИА од Брисел, повикувајќи се на дипломатски извори јавува дека и натаму сите опции се отворени:од тоа Македонија и Албанија да бидат одвоени до тоа септември да се одреди како меѓник до кога би се оддолжувала одлуката за датум за преговори со земјава. Последната верзија за  Македонија и

Опции за Македонија: Од посебен датум без пакет со Албанија, па се до септември како краен рок

Опции за Македонија: Од посебен датум без пакет со Албанија, па се до септември како краен рок

Дел од заклучоците, на чие усогласување викендов ќе работат амбасадорите на ЕУ, се и оние што се однесуваат на датумот за почеток на преговори на Унијата со Македонија и на Албанија. Повикувајќи се на дипломатски извори, МИА од Брисел, јавува дека и натаму сите опции се отворени - Од тоа Македонија и Албанија да бидат одвоени, односно да не се одлучува

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Започнувањето на преговорите со ЕУ во рацете на министрите за надворешни работи

Започнувањето на преговорите со ЕУ во рацете на министрите за надворешни работи

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за МИА извори

Одлука за стартот на преговорите со ЕУ ќе носат министрите за надворешни на Унијата

Одлука за стартот на преговорите со ЕУ ќе носат министрите за надворешни на Унијата

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Според дипломати присутни на амбасадорскиот состанок во средата во Брисел, „огромно мнозинство" земји членки сакаат да видат позитивни заклучоци. Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед

Во вторник конечна одлука за интеграцијата на Македонија во ЕУ

Во вторник конечна одлука за интеграцијата на Македонија во ЕУ

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Белгија- Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат – конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат – конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Заклучоците за Северна Македонија постојано се менуваат, конечната одлука кај ЕУ министрите

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ се во постојан контакт и разговараат за заклучоците за старт на преговорите со Северна Македонија и Албанија, а не се исклучени нови состаноци во текот на овој викенд. Со оглед на политичката чувствителност на прашањето, конечната одлука ќе ја донесат министрите за надворешни работи на ЕУ во вторник, брифираат за

Државниот врв бара преговори со ЕУ веднаш, аналитичарите скептични

Државниот врв бара преговори со ЕУ веднаш, аналитичарите скептични

И додека македонскиот државен врв лобира во европските престолнини и ги убедува нивните државници дека земјава е подготвена за почеток на преговорите со ЕУ, аналитичарите велат дека најверојатно нема да има одлука за датум за преговори во јуни, туку дека тоа би се случило доцна летово или наесен. Во пресрет на самитот на Европскиот Совет кој треба

Зиддојче цајтунг: Недавање датум во јуни е засрамувачки за ЕУ

Зиддојче цајтунг: Недавање датум во јуни е засрамувачки за ЕУ

Грешка е што ЕУ овој јуни нема да смогне сили за почеток на преговори со Северна Македонија, оценува германскиот весник „Зиддојче цајтунг“. Северна Македонија може да се надева, оценува весникот „Зиддојче цајтунг“ во својата анализа за состојбата со отворањето на преговорите за приклучување во ЕУ. Наведувајќи дека Скопје се бори за брз почеток на преговори,

Зиддојче цајтунг: Недавање датум во јуни е засрамувачки за ЕУ

Зиддојче цајтунг: Недавање датум во јуни е засрамувачки за ЕУ

Грешка е што ЕУ овој јуни нема да смогне сили за почеток на преговори со Северна Македонија, оценува германскиот весник „Зиддојче цајтунг“. Северна Македонија може да се надева, оценува весникот „Зиддојче цајтунг“ во својата анализа за состојбата со отворањето на преговорите за приклучување во ЕУ. Наведувајќи дека Скопје се бори за брз почеток на преговори,