притисни ентер »

Средношколец од Србија направи ракавица за помош на слепи луѓе

Средношколец од Србија направи ракавица за помош на слепи луѓе

Луѓето со хендикеп често имаат причина за лутат поради односот на општеството кон нив. За да им помогне на слепите и слабовидните луѓе, средношколецот Ненад Крстиќ направи паметна ракавица. Оваа ракавица на себе има камера, а може да се поврзе и со мобилен телефон, па ако се насочи, на пример, кон некоја банкнота, ќе прочита за колку пари се работи,