Работите во животот се минливи. Ако е лошо нема секогаш да биде лошо, ако е добро исто така (Поучна приказна)

Еден човек решил да се самоубие и се качил на еден мост за да скокне од него. Во тој момент го видел од долу еден стар рибар и му рекол: – Еј, човеку, дојди малку. – Не можам! Ќе скокам! – одговорил човекот. – Абе дојди кога ти велам! Имам нешто важно да ти кажам. – рекол старецот. Отишол човекот кај старецот и му рекол: – Ми се смачи од животот старче