притисни ентер »

Највисоки оценки за романот „Зад аголот” на Томислав Османли во белградски „Данас”

Највисоки оценки за романот „Зад аголот” на Томислав Османли во белградски „Данас”

Во српскиот дневен весник „Данас” објавен е книжевен осврт на авторката Анѓелка Цвијиќ посветен на српското изание на македонскиот роман „Зад аголот” од Томислав Османли. Под  наднасловот „Патот по кој оди светот” и насловот „Селидбите на страдните души”, авторката на опсежниот книжевен осврт создава критичарски омаж на книгата од нашиот автор, оценувајќи

Белградски „Danas“ со врвни оценки за романот „Зад аголот“ на Томислав Османли

Белградски „Danas“ со врвни оценки за романот „Зад аголот“ на Томислав Османли

„Сложениот роман на Томислав Османли го одликува префинетиот, отмен стил, мудро осмислените, долги реченици за чијашто убавина на српски секако е заслужен и преведувачот; имагинацијата, духовноста, ерудицијата, речиси филмската смена на временските планови, брзината со која се менуваат сцените под будното внимание на писателот…“ – пишува во својот

Белградски „Danas“ со брвни оценки за романот „Зад аголот“ на Томислав Османли

Белградски „Danas“ со брвни оценки за романот „Зад аголот“ на Томислав Османли

„Сложениот роман на Томислав Османли го одликува префинетиот, отмен стил, мудро осмислените, долги реченици за чијашто убавина на српски секако е заслужен и преведувачот; имагинацијата, духовноста, ерудицијата, речиси филмската смена на временските планови, брзината со која се менуваат сцените под будното внимание на писателот…“ – пишува во својот