притисни ентер »

Владата ќе субвенционира набавка на инвертер клима уреди за домаќинства

Владата ќе субвенционира набавка на инвертер клима уреди за домаќинства

Со субвенции од 1000 евра по домаќинство за купување клима уреди Владата оваа зима ќе се бори со аерозагадувањето. Првата фаза од мерката ќе опфати 10.000 домаќинства од Скопје, Битола, Тетово и Кичево. Приоритет ќе се дава на семејствата со ниски месечни примања а кои се греат на дрва, нафта или други нееколошки деривати. Аплицирањето за субвенциите

Ваучер од 1.000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

Ваучер од 1.000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

Скопје, 9 октомври 2019 (МИА) – АД ЕСМ ќе одвои 10 милиони евра односно 618 милиони денари за имплементирање на еколошка мерка за субвенции за набавка на инвертер клими за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево, како најпогодени од загадениот воздух, кои се греат на дрва, јаглен и фосилни горива со висока емисија јаглерод диоксид и штетни

Со инвертори против загадувањето на воздухот

Со инвертори против загадувањето на воздухот

Со инвертори против загадувањето на воздухот Десет илјади семејства во Скопје, Тетово, Битола и Кичево ќе имаат можност да добијат субвенција од илјада зевра за да го сменат системот на греење од дрво на ивертори. Оваа мерка со која би требало да се намали загадувањето на воздухот вчера беше донесена на седница на Владата. Премиерот соопшти дека анализите

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

АД ЕСМ ќе одвои 10 милиони евра односно 618 милиони денари за имплементирање на еколошка мерка за субвенции за набавка на инвертер клими за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево, како најпогодени од загадениот воздух, кои се греат на дрва, јаглен и фосилни горива со висока емисија јаглерод диоксид и штетни ПМ честички, како што е нафтата

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

АД ЕСМ ќе одвои 10 милиони евра односно 618 милиони денари за имплементирање на еколошка мерка за субвенции за набавка на инвертер клими за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево, како најпогодени од загадениот воздух, кои се греат на дрва, јаглен и фосилни горива со висока емисија јаглерод диоксид и штетни ПМ честички, како што е нафтата

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

АД ЕСМ ќе одвои 10 милиони евра односно 618 милиони денари за имплементирање на еколошка мерка за субвенции за набавка на инвертер клими за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево, како најпогодени од загадениот воздух, кои се греат на дрва, јаглен и фосилни горива со висока емисија јаглерод диоксид и штетни ПМ честички, како што е нафтата

За да се добијат субвенции За инвертери ќе треба да се дадат Во отпад печките на дрва

За да се добијат субвенции За инвертери ќе треба да се дадат Во отпад печките на дрва

За да може да се аплицира за добивање владини субвенции за набавка на инвертери за греење ќе треба сопствените печки на дрва да се дадат на отпад. Во Владата денеска беше презентиран проектот за доделување субвенции за инвертер клими на 10.000 домаќинства од Скопје, Битола, Кичево и Тетово, во рамките на мерките против аерозагадувањето. „Граѓаните

Ваучери за 10.000 домови да го заменат токсичното греење со инвертери

Ваучери за 10.000 домови да го заменат токсичното греење со инвертери

АД ЕСМ ќе одвои 10 милиони евра односно 618 милиони денари за имплементирање на еколошка мерка за субвенции за набавка на инвертер клими за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево, како најпогодени од загадениот воздух, кои се греат на дрва, јаглен и фосилни горива со висока емисија јаглерод диоксид и штетни ПМ честички, како што е нафтата

Владата ќе субвенционира набавка на инвертер клима уреди за домаќинства

Владата ќе субвенционира набавка на инвертер клима уреди за домаќинства

Со мерката предвидено е 10 илјади семејства во овие градови ќе добијат по илјада евра за набавка на инвертер клими. Пред владата е Тамара Стојкова која што ја следеше прес-конференцијата на премиерот Заев и вицепремиерот Анѓушев посветена на оваа тема. Има ли информација на кој начин ќе се делат субвенциите? Во видеото погледнете го целиот извештај

(ВИДЕО) Премиерот Заев: Пристигнуваат субвенциите за инвертер клими

(ВИДЕО) Премиерот Заев: Пристигнуваат субвенциите за инвертер клими

„Греењето на домаќинствата е најголем загадувач на воздухот. Затоа, одлучивме да субвенционираме инвертер клима уреди за 10.000 домаќинства од Скопје, Битола, Тетово и Кичево. Овие најпогодени градови, се вклучени во првата фаза, која ќе продолжи да се применува и во другите градови во наредните фази. Инвертерите не само што се еколошки, туку се и

Заев: По 1000 евра за клима за 10 илјади семејства

Заев: По 1000 евра за клима за 10 илјади семејства

Премиерот Зоран Заев денеска објави дека во Скопје, Кичево, Тетово и Битола 10 илјади семејства ќе добијат по 1.000 евра за набавка на клима инвертери со што Владата ќе почне да ја спроведува првата фаза од планот и еколошката мерка за субвенционирање на граѓаните со високоефикасни уреди. Премиерот информираше дека Владата на вчерашната седница  ја

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

АД ЕСМ ќе одвои 10 милиони евра односно 618 милиони денари за имплементирање на еколошка мерка за субвенции за набавка на инвертер клими за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево, како најпогодени од загадениот воздух, кои се греат на дрва, јаглен и фосилни горива со висока емисија јаглерод диоксид и штетни ПМ честички, како што е нафтата

Прес-конференција на Владата на Република Северна Македонија: 10 илјади семејства во Тетово, Битола, Кичево и Скопје ќе  добијат по 1000 евра за набавка на клима инвертери

Прес-конференција на Владата на Република Северна Македонија: 10 илјади семејства во Тетово, Битола, Кичево и Скопје ќе добијат по 1000 евра за набавка на клима инвертери

На денешната заедничка прес-конференција, претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини и заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули ја презентираа

Владата започнува со радикални мерки против загадувањето

Владата започнува со радикални мерки против загадувањето

Греењето со инвертер клима-уреди е најеколошки начин на греење и со сегашните цени е далеку најевтино. На денешната прес-конференција премиерот Зоран Заев и вицепремиерот Кочо Анѓушев рекоа дека започнуваат со најрадикалната и најмасовната мерка на Владата до сега против загадувањето, така што ќе стартува исплатата на 10 милиони евра за домаќинствата

По илјада евра за 10.000 домаќинства за да ги заменат шпоретите со инвертер клима

По илјада евра за 10.000 домаќинства за да ги заменат шпоретите со инвертер клима

Десет илјади семејства од Скопје, Кичево, Тетово и Битола ќе добијат по 1.000 евра за набавка на клима инвертери како дел од првата фаза на владиниот план и еколошката мерка за субвенционирање на граѓаните со високоефикасни уреди како што се инвертер клими, информираше денеска премиерот Зоран Заев на заедничка прес-конференција со неговиот заменик,

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

Ваучер од 1000 евра за инвертер за домаќинства во Скопје, Битола, Тетово и Кичево

АД ЕСМ ќе одвои 10 милиони евра односно 618 милиони денари за имплементирање на еколошка мерка за субвенции за набавка на инвертер клими за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево, како најпогодени од загадениот воздух, кои се греат на дрва, јаглен и фосилни горива со висока емисија јаглерод диоксид и штетни ПМ честички, како што е нафтата

Заев и Анѓушев: Ова е најрадикална и најмасовна акција на Владата против загадувањето

Заев и Анѓушев: Ова е најрадикална и најмасовна акција на Владата против загадувањето

Исплатата на 10 милиони евра за домаќинствата во Скопје, Битола, Тетово и Кичево за купување на инвертер клима уреди е најрадикалната и најмасовната мерка на Владата до сега против загадувањето, рекоа премиерот Зоран Заев и вицепремиерот Кочо Анѓушев на денешната прес-конференција. Електрани на РСМ (поранешно АД ЕЛЕМ) ќе одвои од сопствените средства

Заев: Десет илјади семејства ќе добијат по 1.000 евра за клима инвертери

Заев: Десет илјади семејства ќе добијат по 1.000 евра за клима инвертери

Премиерот Зоран Заев денеска објави дека во Скопје, Кичево, Тетово и Битола десет илјади семејства ќе добијат по 1.000 евра за набавка на клима инвертери со што Владата ќе почне да ја спроведува првата фаза од планот за чист воздух и еколошката мерка за субвенционирање на граѓаните со високоефикасни уреди. Премиерот инормираше дека Владата на вчерашната

Заев: По 1000 евра за клима за 10 илјади семејства

Заев: По 1000 евра за клима за 10 илјади семејства

Премиерот Зоран Заев денеска објави дека во Скопје, Кичево, Тетово и Битола 10 илјади семејства ќе добијат по 1.000 евра за набавка на клима инвертери со што Владата ќе почне да ја спроведува првата фаза од планот и еколошката мерка за субвенционирање на граѓаните со високоефикасни уреди. Премиерот информираше дека Владата на вчерашната седница  ја