притисни ентер »

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Нема сите граѓани да добијат можност да го одложат плаќањето на дел од ратите за кредити. Самите банки се тие кои ќе одлучуваат каква понуда ќе им дадат на своите клиенти. Според неофицијалните информации до кои дојде Алсат, управните одбори на банките ќе донесат одлука за мораторум од 3 до 6 месеци на сите кредити, но тоа нема да важи за оние за кои

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Нема сите граѓани да добијат можност да го одложат плаќањето на дел од ратите за кредити. Самите банки се тие кои ќе одлучуваат каква понуда ќе им дадат на своите клиенти. Според неофицијалните информации до кои дојде Алсат, управните одбори на банките ќе донесат одлука за мораторум од 3 до 6 месеци на сите кредити, но тоа нема да важи за оние за кои

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите Нема мораториум за кредитите за граѓаните и компаниите, туку банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите. Владата вчера ја донесе Уредбата, со која им овозможува на банките да понудат поповолни услови за клиентите. Односно можат да им ги

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите Нема мораториум за кредитите за граѓаните и компаниите, туку банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите. Владата вчера ја донесе Уредбата, со која им овозможува на банките да понудат поповолни услови за клиентите. Односно можат да им ги

Владата донесе уредба за одложување на кредитите, сега на потег се банките

Владата донесе уредба за одложување на кредитите, сега на потег се банките

Сега на потег се банките. Уредбата предвидува можност банките ќе дадат понуда за одложување или грејс период на обврските, пролонгирање на подолг период, пониска камата или одобрување на нов, поповолен кредит за рефинансирање на постоечкиот. Од македонската банкарска асоцијација информираа дека банките се подготвуваат да постапат согласно Уредбата

Владата донесе уредба: Еве што ќе се случува со кредитите на граѓаните

Владата донесе уредба: Еве што ќе се случува со кредитите на граѓаните

Владата ја донесе уредбата со која ќе се воведе одложување на исплатата на ратите од кредитите на граѓаните и фирмите, како и други поволности за клиентите на банките и штедилниците додека трае кризата предизвикана од епидемијата на коронавирус. Иако во уредбата не се споменува конкретен период, министерката за финансии Нина Ангеловска, на прес-конференција

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Владата ја донесе уредбата со која ќе се воведе одложување на исплатата на ратите од кредитите на граѓаните и фирмите, како и други поволности за клиентите на банките и штедилниците додека трае кризата предизвикана од епидемијата на коронавирус. Иако во уредбата не се споменува конкретен период, министерката за финансии Нина Ангеловска, на прес-конференција

Нема сите граѓани да имаат „пауза“ за враќање на кредитите

Нема сите граѓани да имаат „пауза“ за враќање на кредитите

Нема сите граѓани да добијат можност да го одложат плаќањето на дел од ратите за кредити. Самите банки се тие кои ќе одлучуваат каква понуда ќе им дадат на своите клиенти. Според неофицијалните информации до кои дојде Алсат, управните одбори на банките ќе донесат одлука за мораторум од 3 до 6 месеци на сите кредити, но тоа нема да важи за оние за кои

МБА: Банките се подготвуваат да постапат по Уредбата за кредитите, олеснување секаде каде што ќе биде потребно

МБА: Банките се подготвуваат да постапат по Уредбата за кредитите, олеснување секаде каде што ќе биде потребно

Банките и штедилниците во согласност со донесената Уредба, ќе подготват и понудат можности на клиентите за променети договорни услови со цел ублажување на негативните економски ефекти на пандемијата со Ковид-19, која директно се одрази на дел од компаниите и физичките лица и нивната способност за редовно сервисирање на долговите. Од Македонската банкарска

Може ли финансискиот сектор да го спаси реалниот

Може ли финансискиот сектор да го спаси реалниот

Фото: Маја Јаневска-Илиева Банките, за разлика од финансиската криза во 2008 година, овој пат не се погодени од ситуацијата предизвикана од пандемијата на коронавирусот, така што, според експертите, токму тие би требало, со директна помош на компаниите, сега да ја повлечат економијата, а со тоа и целото општество, нагоре Запирањето на одредени економски

Промената на договорните услови за кредитите ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Промената на договорните услови за кредитите ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Донесена е Уредбата со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата на ратите и други поволности со коишто ќе им го олеснат сервисирањето на кредитите за време на корона-кризата. Уредбата е подготвена од Народната банка, Министерството за финансии и

Владата донесе уредба: Еве што ќе се случува со кредитите на граѓаните

Владата донесе уредба: Еве што ќе се случува со кредитите на граѓаните

Владата ја донесе уредбата со која ќе се воведе одложување на исплатата на ратите од кредитите на граѓаните и фирмите, како и други поволности за клиентите на банките и штедилниците додека трае кризата предизвикана од епидемијата на коронавирус. Иако во уредбата не се споменува конкретен период, министерката за финансии Нина Ангеловска, на прес-конференција

Донесена уредбата за тоа како банките ќе може да им олеснат на кредитокорисниците среде коронакризата

Донесена уредбата за тоа како банките ќе може да им олеснат на кредитокорисниците среде коронакризата

Промената на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми ќе може да се врши побрзо и поедноставно Донесена е Уредбата со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата на ратите и други поволности со коишто ќе им го олеснат сервисирањето

Банките ќе ги известат корисниците какви поповолни услови нудат

Банките ќе ги известат корисниците какви поповолни услови нудат

Граѓните и компаниите може да очекуваат одложување на исплатата на ратите на креди, пролонгирање на исплатата на кредитот на подолг период, пониска каматна стапка и други поволности со кои ќе им се олесни отплатата на кредитите за време на корона-кризата. Ова важи за сите кредитни производи:  потрошувачки, станбени, хипотекарни, автомобилски кредити,

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Владата ја донесе уредбата со која ќе се воведе одложување на исплатата на ратите од кредитите на граѓаните и фирмите, како и други поволности за клиентите на банките и штедилниците додека трае кризата предизвикана од епидемијата на коронавирус. Иако во уредбата не се споменува конкретен период, министерката за финансии Нина Ангеловска, на прес-конференција

Народна Банка и Министерство за финансии: Промената на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Народна Банка и Министерство за финансии: Промената на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Донесена е Уредбата со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата на ратите и други поволности со коишто ќе им го олеснат сервисирањето на кредитите за време на корона-кризата. Уредбата е подготвена од Народната банка, Министерството за финансии и

Промената на договорните услови за кредитите ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Промената на договорните услови за кредитите ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Донесена е Уредбата со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата на ратите и други поволности со коишто ќе им го олеснат сервисирањето на кредитите за време на корона-кризата, соопштија Народната банка и Министерството за финансии. Целта е олеснување

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Владата ја донесе уредбата со која ќе се воведе одложување на исплатата на ратите од кредитите на граѓаните и фирмите, како и други поволности за клиентите на банките и штедилниците додека трае кризата предизвикана од епидемијата на коронавирус. Иако во уредбата не се споменува конкретен период, министерката за финансии Нина Ангеловска, на прес-конференција