притисни ентер »

Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски- изградил црква во Италија посветена на Св. Јован Крстител

Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски- изградил црква во Италија посветена на Св. Јован Крстител

Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски- изградил црква во Италија посветена на Св. Јован Крстител Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 март. Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски. На Запад монаштвото се развило многу подоцна отколку на Истокот, а со право за негов основач се смета свети Бенедикт. Овој се родил во 480 година

Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски- изградил црква во Италија посветена на Св. Јован Крстител

Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски- изградил црква во Италија посветена на Св. Јован Крстител

ИЗВОР Скопје24 | март 27, 2020 Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 март. Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски. На Запад монаштвото се развило многу подоцна отколку на Истокот, а со право за негов основач се смета свети Бенедикт. Овој се родил во 480 година во италијанскиот град Нурсија. Како млад се школува во Рим. Таму

Од верските календари

Од верските календари

27 март 2020 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 март. Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски. На Запад монаштвото се развило многу подоцна отколку на Истокот, а со право за негов основач се смета свети Бенедикт. Овој се родил во 480 година во италијанскиот град Нурсија. Како млад се школува во Рим. Таму

Денеска е спомен на Преподобен Бенедикт Нурсиски: Мудрец и исцелител

Денеска е спомен на Преподобен Бенедикт Нурсиски: Мудрец и исцелител

Македонската православна црква денес го слави мудрецот Бенедикт Нурсиски. Роден е во Нурсиската област во Италија, во 480 година, од богати и угледни родители. Не се задржа долго по школите, зашто брзо увиде дека заради книшкото учење може да го изгуби „големиот разум на својата душа“. Од училиште излезе како „ненаучен мудрец и разумен незнајко“. Побегна

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски, кој избегал од распуштениот живот во Рим и започнал монашки живот

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски, кој избегал од распуштениот живот во Рим и започнал монашки живот

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 март. Денеска е Преподобен Бенедикт Нурсиски. На Запад монаштвото се развило многу подоцна отколку на Истокот, а со право за негов основач се смета свети Бенедикт. Овој се родил во 480 година во италијанскиот град Нурсија. Како млад се школува во Рим. Таму се одлучил да започне пустиножителски