притисни ентер »

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

Советот за безбедност на ОН денеска ќе се состане на затворена седница на која ќе се расправа за ситуацијата во Кашмир. На состанокот, свикан на барање на Пакистан и Кина, ќе се разговара за одлуката на Индија за укинување на специјалниот статус на Џаму и Кашмир. Одлуката од 5 август на Њу Делхи предизвика остра реакција од Исламабад, кој има територијални

Состанок на СБ на ОН за Кашмир

Состанок на СБ на ОН за Кашмир

Советот за безбедност на Обединетите нации денеска ќе одржи седница зад затворена врата за ситуацијата во Кашмир. Индиските власти неодамна ја укинаа уставната автономија во дел од Кашмир и усвоија одредба со која се укинува специјалниот статус на тој регион кој беше гарантиран со индискиот устав. Индија тврди дека одлуката за одземање на специјалниот

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

Советот за безбедност на ОН денеска ќе се состане на затворена седница на која ќе се расправа за ситуацијата во Кашмир. На состанокот, свикан на барање на Пакистан и Кина, ќе се разговара за одлуката на Индија за укинување на специјалниот статус на Џаму и Кашмир. Одлуката од 5 август на Њу Делхи предизвика остра реакција од Исламабад, кој има територијални

Советот за безбедност на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

Советот за безбедност на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

Кашмир со децении е точка на конфликт во нуклеарните односи Индија-Пакистан. Советот за безбедност на ОН денеска ќе се состане на затворена седница на која ќе се расправа за ситуацијата во Кашмир. На состанокот, свикан на барање на Пакистан и Кина, ќе се разговара за одлуката на Индија за укинување на специјалниот статус на Џаму и Кашмир. Одлуката

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

Советот за безбедност на ОН денеска ќе се состане на затворена седница на која ќе се расправа за ситуацијата во Кашмир. На состанокот, свикан на барање на Пакистан и Кина, ќе се разговара за одлуката на Индија за укинување на специјалниот статус на Џаму и Кашмир. Одлуката од 5 август на Њу Делхи предизвика остра реакција од Исламабад, кој има територијални

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

Советот за безбедност на ОН денеска ќе се состане на затворена седница на која ќе се расправа за ситуацијата во Кашмир. На состанокот, свикан на барање на Пакистан и Кина, ќе се разговара за одлуката на Индија за укинување на специјалниот статус на Џаму и Кашмир. Одлуката од 5 август на Њу Делхи предизвика остра реакција од Исламабад, кој има територијални

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

СБ на ОН на затворена седница ќе расправа за Кашмир

Советот за безбедност на ОН денеска ќе се состане на затворена седница на која ќе се расправа за ситуацијата во Кашмир. На состанокот, свикан на барање на Пакистан и Кина, ќе се разговара за одлуката на Индија за укинување на специјалниот статус на Џаму и Кашмир. Одлуката од 5 август на Њу Делхи предизвика остра реакција од Исламабад, кој има територијални

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Илјадници луѓе со знамињата на Пакистан и на Кашмир денеска протестираа пред индиската амбасада во Лондон, давајќи му поддршка на овој хималајски регион. Индиската Влада на 5 август го укина членот 340 од индискиот Устав што на овој регион му ја гарантираше автономијата по сите прашања, освен надворешната политика, одбраната и комуникациите. Пакистан

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Илјадници луѓе со знамињата на Пакистан и на Кашмир денеска протестираа пред индиската амбасада во Лондон, давајќи му поддршка на овој хималајски регион. Индиската Влада на 5 август го укина членот 340 од индискиот Устав што на овој регион му ја гарантираше автономијата по сите прашања, освен надворешната политика, одбраната и комуникациите. Пакистан

Протест на „Трафалгар сквер“ во Лондон укинувањето на специјалниот статус на Кашмир

Протест на „Трафалгар сквер“ во Лондон укинувањето на специјалниот статус на Кашмир

Стотици луѓе, вклучително и членови на Студиската акција во Кашмир и Здружението СОАС (Школата за ориентални и африкански студии) на Индија, се собраа на „Трафалгар сквер“ во Лондон во знак на протест против неодамнешната одлука на индиските власти да ги поделат Џаму и Кашмир на две територии, пренесува „Спутник“. Овој потег уследи откако претходно

Протест на „Трафалгар сквер“ во Лондон укинувањето на специјалниот статус на Кашмир

Протест на „Трафалгар сквер“ во Лондон укинувањето на специјалниот статус на Кашмир

Стотици луѓе, вклучително и членови на Студиската акција во Кашмир и Здружението СОАС (Школата за ориентални и африкански студии) на Индија, се собраа на „Трафалгар сквер“ во Лондон во знак на протест против неодамнешната одлука на индиските власти да ги поделат Џаму и Кашмир на две територии, пренесува „Спутник“. Овој потег уследи откако претходно

Протест на „Трафалгар сквер“ во Лондон укинувањето на специјалниот статус на Кашмир

Протест на „Трафалгар сквер“ во Лондон укинувањето на специјалниот статус на Кашмир

Стотици луѓе, вклучително и членови на Студиската акција во Кашмир и Здружението СОАС (Школата за ориентални и африкански студии) на Индија, се собраа на „Трафалгар сквер“ во Лондон во знак на протест против неодамнешната одлука на индиските власти да ги поделат Џаму и Кашмир на две територии, пренесува „Спутник“. Овој потег уследи откако претходно

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Индиската Влада на 5 август го укина членот 340 од индискиот Устав што на овој регион му ја гарантираше автономијата по сите прашања, освен надворешната политика, одбраната и комуникациите. Пакистан на овој потег одговори со прекин на трговските и транспортните врески, а го протера и индискиот амбасадор од земјата. Демонстрантите во Лондон денеска

Советот за безбедност в петок ќе дискутира за прашањето на Кашмир

Советот за безбедност в петок ќе дискутира за прашањето на Кашмир

Советот за безбедност на ОН свика состанок поради ескалацијата на состојбата меѓу Индија и Пакистан околу спорот за поранешната држава Џаму и Кашмир, кој ќе се одржи во петок, пренесува ТАСС. „Претседавачот реши седницата да се одржи во петок наутрово форма на затворени консултации“, вели изворот. Во средата, Кина го поддржа барањето на Пакистан, поднесено

Советот за безбедност в петок ќе дискутира за прашањето на Кашмир

Советот за безбедност в петок ќе дискутира за прашањето на Кашмир

Советот за безбедност на ОН свика состанок поради ескалацијата на состојбата меѓу Индија и Пакистан околу спорот за поранешната држава Џаму и Кашмир, кој ќе се одржи во петок, пренесува ТАСС. „Претседавачот реши седницата да се одржи во петок наутрово форма на затворени консултации“, вели изворот. Во средата, Кина го поддржа барањето на Пакистан, поднесено

Моди ја бранеше индиската политика за Кашмир

Моди ја бранеше индиската политика за Кашмир

Индискиот премиер Нарендра Моди во денешниот говор по повод Денот на независноста ја бранеше одлуката за укинување на автономијата на Кашмир, истакнувајќи оти таквиот статус на регионот придонел за ширење на сепаратизмот. Тој посочи и дека специјалниот статус на Кашмир не бил праведен кон жените, бидејќи според законот тие ги губеле наследните права

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Илјадници луѓе протестираа во Лондон за правата на Кашмир

Илјадници луѓе со знамињата на Пакистан и на Кашмир денеска протестираа пред индиската амбасада во Лондон, давајќи му поддршка на овој хималајски регион. Индиската Влада на 5 август го укина членот 340 од индискиот Устав што на овој регион му ја гарантираше автономијата по сите прашања, освен надворешната политика, одбраната и комуникациите. Пакистан