притисни ентер »

СДСМ: Северна Македонија почнува преговори со ЕУ,  веќе е обезбедена првична помош од 66 милиони евра за борба против коронавирусот

СДСМ: Северна Македонија почнува преговори со ЕУ, веќе е обезбедена првична помош од 66 милиони евра за борба против коронавирусот

„Во овие тешки времиња коишто ги живее нашата земја и сите граѓани, Република Северна Македонија конечно ја дочека заслужената и долгоочекувана одлука за почеток на преговори за членство во Европската Унија. Во екот на борбата против коронавирусот, кога сите капацитети на државата се насочени кон заштита на здравјето на граѓаните и кон санирање на

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство во Северна Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите

СДСМ: Македонија почнува преговори со ЕУ,  веќе е обезбедена првична помош од 66 милиони евра за борба против коронавирусот

СДСМ: Македонија почнува преговори со ЕУ, веќе е обезбедена првична помош од 66 милиони евра за борба против коронавирусот

Во овие тешки времиња коишто ги живее нашата земја и сите граѓани, Република С. Македонија конечно ја дочека заслужената и долгоочекувана одлука за почеток на преговори за членство во Европската Унија. Во екот на борбата против коронавирусот, кога сите капацитети на државата се насочени кон заштита на здравјето на граѓаните и кон санирање на економските

Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање преговори со Скопје и Тирана

Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање преговори со Скопје и Тирана

Европските лидери синоќа ја потврдија одлуката на министрите за отворање пристапни преговори со Северна Македонија, објави министерот за надворешни работи, Никола Димитров. Европските лидери состанокот го одржаа онлајн, а главна тема беше коронавирусот. Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ, наведе дека одлуката покажува дека ЕУ останува насочена кон

Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање преговори со Скопје и Тирана

Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање преговори со Скопје и Тирана

Европските лидери синоќа ја потврдија одлуката на министрите за отворање пристапни преговори со Северна Македонија, објави министерот за надворешни работи, Никола Димитров. Европските лидери состанокот го одржаа онлајн, а главна тема беше коронавирусот. Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ, наведе дека одлуката покажува дека ЕУ останува насочена кон

Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање преговори со Скопје и Тирана

Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање преговори со Скопје и Тирана

Европските лидери синоќа ја потврдија одлуката на министрите за отворање пристапни преговори со Северна Македонија, објави министерот за надворешни работи, Никола Димитров. Европските лидери состанокот го одржаа онлајн, а главна тема беше коронавирусот. Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ, наведе дека одлуката покажува дека ЕУ останува насочена кон

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство во Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите

Отворањето на пристапните преговори докажува дека ЕУ е насочена кон приоритетите

Отворањето на пристапните преговори докажува дека ЕУ е насочена кон приоритетите

Европските лидери синоќа ја потврдија одлуката на министрите за отворање пристапни преговори со Македонија, објави министерот за надворешни работи, Никола Димитров. Европските лидери состанокот го одржаа онлајн, а главна тема беше коронавирусот. Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ, наведе дека одлуката покажува дека ЕУ останува насочена кон своите

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите на држави и влади на земјите членки на ЕУ во заклучоците донесени по првиот ден од самитот ги усвоија без приговор заклучоците на нивните министри за надворешни

Лидерите на ЕУ ја потврдија одлуката за почеток на преговори

Лидерите на ЕУ ја потврдија одлуката за почеток на преговори

Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство со Северна Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите

Димитров: Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање пристапни преговори со Северна Македонија

Димитров: Европските лидери ја потврдија одлуката за отворање пристапни преговори со Северна Македонија

Министерот за надворешни работи Никола Димитров на Фејсбук напиша дека европските лидери вчера вечер ја потврдија одлуката на министрите за отворање пристапни преговори со Северна Македонија. Лидерите на ЕУ вчерашниот состанок го одржаа онлајн поради заканата од ширењето на коронавирусот, а токму заразата и беше главната тема. Zadovoljni smo zbog potvrde

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство во Северна Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите

ДАТУМ ВО НЕКОЕ ИДНО ВРЕМЕ: Потврдена одлуката за преговори на ЕУ со Македонија и Албанија

ДАТУМ ВО НЕКОЕ ИДНО ВРЕМЕ: Потврдена одлуката за преговори на ЕУ со Македонија и Албанија

Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство во Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство во Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

– Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство во Северна Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19

Северна Македонија почнува преговори со ЕУ,  веќе е обезбедена првична помош од 66 милиони евра за борба против коронавирусот

Северна Македонија почнува преговори со ЕУ,  веќе е обезбедена првична помош од 66 милиони евра за борба против коронавирусот

Во овие тешки времиња коишто ги живее нашата земја и сите граѓани, Република Северна Македонија конечно ја дочека заслужената и долгоочекувана одлука за почеток на преговори за членство во Европската Унија. Во екот на борбата против коронавирусот, кога сите капацитети на државата се насочени кон заштита на здравјето на граѓаните и кон санирање на економските

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Потврдена одлуката за почеток на преговори на лидерско ниво во ЕУ

Шефовите на држави и влади на Европската Унија ја потврдија одлуката донесена во вторникот за отпочнување на преговорите за членство во Северна Македонија и Албанија. Иако оваа одлука нема правно значење, важна е нејзината политичка тежина, посебно во услови кога ЕУ се справува со една од најголемите кризи во историјата – пандемијата на ковид-19. Шефовите

Преку видеоконференција лидерите на ЕУ ја потврдија одлуката за пристапни преговори со С. Македонија

Преку видеоконференција лидерите на ЕУ ја потврдија одлуката за пристапни преговори со С. Македонија

На вчерашната видеоконференциска врска, лидерите на 27 земји членки на ЕУ, ја потврдија неодамна донесената одлука од Советот за почеток на преговорите со ЕУ. Европската комисија е задолжена неодложно да изготви предлог за преговарачката рамка, по што ќе се одржи и првата меѓувладина конференција. Македонија нема дополнителни услови за почеток на преговорите,

Лидерите на ЕУ ја потврдија одлуката за почеток на преговори за членство со Македонија

Лидерите на ЕУ ја потврдија одлуката за почеток на преговори за членство со Македонија

Лидерите на Европската унија кои доцна вечерва одржаа самит преку видеконференциска врска, ја потврдија одлуката за започнување преговори со Македонија. Информацијата ја објави Хрватското претседателство со ЕУ, како и еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји, кој оцени дека лидерите го потврдиле на највисоко ниво новиот пристап кон проширувањето