притисни ентер »

Ловџиите ќе добијат дозвола за отстрел на диви свињи

Ловџиите ќе добијат дозвола за отстрел на диви свињи

Embedded video for Ловџиите ќе добијат дозвола за отстрел на диви свињи Со посебни дозволи за влез во шумите ловците ќе можат да ловат диви свињи. Дозвола можат да извададат од подрачните единици на Македонски шуми. Оваа мерка е воведена за да се намали можноста за појава на африканска чума кај домашните свињи. Сепак, ловците велат дека концесионерите

Недимовиќ: Африканска чума на четири свињарски фарми во Србија

Недимовиќ: Африканска чума на четири свињарски фарми во Србија

Српскиот министер за земјоделие Бранислав Недимовиќ денеска потврди дека на територијата на земјата има случаи на Африканска чума кај свињите, пренесе државната телевизија РТС. Според него, чумата е утврдена на четири фарми во селата Рабровац, Велика Крсна и Кусатак. Во радиус од три километри од овие фарми прогласена е заразена територја, информира

Во Србија е потврден вирусот африканска чума

Во Србија е потврден вирусот африканска чума

Вирусот африканска чума и официјално е потврден во Србија во близина на белградската општина Младеновац, изјави денеска српскиот министер за земјоделство, Бранислав Недимовиќ. Тој додаде дека се преземени сите превентивни мерки за да се спречи ширењето на вирусот. Како што прецизираше, вирусот се појавил на три точки во три села во околината на Младеновац

Недимовиќ: Африканска чума на четири свињарски фарми во Србија

Недимовиќ: Африканска чума на четири свињарски фарми во Србија

Српскиот министер за земјоделие Бранислав Недимовиќ денеска потврди дека на територијата на земјата има случаи на Африканска чума кај свињите, пренесе државната телевизија РТС. Според него,  чумата е утврдена на четири фарми во селата Рабровац, Велика Крсна и Кусатак. Во радиус од три километри од овие фарми прогласена е заразена територја, информира

Африканска чума има на четири фарми за свињи во Србија

Африканска чума има на четири фарми за свињи во Србија

Во радиус од три километри од овие фарми прогласена е заразена територја, информира министерот, подвлекувајќи дека станува збор за одделни случаи, а не за епидемија. Српскиот министер за земјоделие Бранислав Недимовиќ денеска потврди дека на територијата на земјата има случаи на Африканска чума кај свињите, пренесе државната телевизија РТС. Според

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

Во Србија е официјално потврдена африканска чума кај свињите

Во Србија е официјално потврдена африканска чума кај свињите

Научниот институт за ветеринарство во Белград, потврди дека во Србија се лоцирани неколку жаришта на африканска чума кај свињите. Оваа опасна и заразна болест е потврдена на три пункта во три села околу Младеновац. Донесена одлука да се стави во карантин заразената област околу Младеновац во радиус од три километри, соопшти Министерството за земјоделство

Loading..
Недимовиќ: Африканска чума на четири свињарски фарми во Србија

Недимовиќ: Африканска чума на четири свињарски фарми во Србија

Српскиот министер за земјоделие Бранислав Недимовиќ денеска потврди дека на територијата на земјата има случаи на Африканска чума кај свињите, пренесе државната телевизија РТС. Според него,  чумата е утврдена на четири фарми во селата Рабровац, Велика Крсна и Кусатак. Во радиус од три километри од овие фарми прогласена е заразена територја, информира

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот бран што ја зафати земјава, ќе продолжи и во останатите. Ловџиите, пак, укажаа на лошата финансиска состојба на концесионерите на ловиштата и побараа дополнителни средства од државата за реализирање

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

ПОЧНА ОТСТРЕЛОТ: Дивите свињи во Македонија со глава ќе платат за африканската чума

ПОЧНА ОТСТРЕЛОТ: Дивите свињи во Македонија со глава ќе платат за африканската чума

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

Вонреден лов на диви свињи за да се спасат питомите од африканска чума

Вонреден лов на диви свињи за да се спасат питомите од африканска чума

Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот бран што ја зафати земјава, ќе продолжи и во останатите. За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август

Од денес започна вонредниот отстрел на диви свињи

Од денес започна вонредниот отстрел на диви свињи

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

Почна вонредниот отстрел на диви свињи

За да се спречи појавата на африканска чума, почна вонредниот отстрел на дивите свињи за кој и официјално беше донесено Решение на први август годинава од страна на Министерството за земјоделство. Отстрелот, како што информира денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов, почна во некои од ловиштата, а по топлотниот

Во Србија е официјално потврдена африканска чума кај свињите

Во Србија е официјално потврдена африканска чума кај свињите

Научниот институт за ветеринарство во Белград, потврди дека во Србија се лоцирани неколку жаришта на африканска чума кај свињите. Оваа опасна и заразна болест е потврдена на три пункта во три села околу Младеновац. Донесена е одлука да се стави во карантин заразената област околу Младеновац во радиус од три километри, соопшти Министерството за земјоделство

Поради африканската чума нема свинско од Србија

Поради африканската чума нема свинско од Србија

Во Македонија нема африканска свинска чума, состојбата будно се следи, а превентивните мерки се подигнати на максимално ниво, посочи директорот на АХВ, Зоран Атанасов, кој исто така истакна дека нема ниту нов случај на заболено животно од болеста антракс во земјава Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) донесе забрана за увоз на свинско месо и преработки,