притисни ентер »

Досега најголем број - за една недела 134 новозаболени од морбили

Досега најголем број - за една недела 134 новозаболени од морбили

Последнава недела регистрирани се 134 нови случаи на заболени од мали сипаници и бројката расте. Трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници продолжува, а веќе неколку недели по ред бројот на новозаболени е повеќе од 100. Од новозаболените 48 се од Скопје, а останатите 86 се од десет други градови со што вкупниот број на зафатени

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба вчера била хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести, пишува „СДК.мк“ Од Клиниката велат дека пациентката е со кетоацидоза и дека е сместена на одделот за интензивно лекување. На овој оддел веќе подолго време е девојката со церебрална парализа која е на механичка

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба вчера била хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести. Од Клиниката велат дека пациентката е со кетоацидоза и дека е сместена на одделот за интензивно лекување. На овој оддел веќе подолго време е девојката со церебрална парализа која е на механичка вентилација со

Комисијата за заштита од дискриминација: Незапишувањето на невакцинираните деца не е дискриминација

Комисијата за заштита од дискриминација: Незапишувањето на невакцинираните деца не е дискриминација

Embedded video for Комисијата за заштита од дискриминација: Незапишувањето на невакцинираните деца не е дискриминација Околу 300 родители од Скопје се соочуваат со прекршочни пријави и плаќање на казни до 600 евра за невакцинирање на нивните деца. Толку пријави доставил Здравствен дом Скопје до Државниот санитарен и здравствен инспекторат по спроведените

Рекорден број на новозаразени со мали сипаници – 134 за само една недела

Рекорден број на новозаразени со мали сипаници – 134 за само една недела

Рекорден број на новозаразени со мали сипаници – 134 за само една недела Епидемијата на мали сипаници зема замав. Во просек дваесетина нови пациенти на ден. За една недела од Здравствените домови до Институтот за јавно здравје испратиле податоци за рекорден број на новозаболени. Со новите случаи, бројот на болни од морбили надмина 1500  од кога започна

Изминатата недела 134 заболени од морбили

Изминатата недела 134 заболени од морбили

За епидемилозите ова досега е рекордно највисока бројка на заразени од стратот на епидемијата. Најголем број од заразените се луѓе над 30 години, кои се во генерација кои немале примено ревакцина. За епидемилозите крајот на епидемијата од морбили е се уште далеку. Бројот на заразени доминира надвор од Скопје каде бројот на невакцинирани е поголем и

134 нови случаи на мали сипаници за една недела

134 нови случаи на мали сипаници за една недела

134 нови случаи на мали сипаници за една недела Епидемијата на мали сипаници зема замав. Во просек дваесетина нови пациенти на ден. За една недела од Здравствените домови до Институтот за јавно здравје испратиле податоци за рекорден број на новозаболени. Со новите случаи, бројот на болни од морбили надмина 1500  од кога започна епидемијата во населбата

Дури 134 заболени од морбили, најмногу на удар постарите од 30 години

Дури 134 заболени од морбили, најмногу на удар постарите од 30 години

Продолжува трендот на регистрирање голем број заболени од мали сипаници во државата – во минатата недела бројот на новозаболени изнесуваше 134. Иако во  последните десетина недели овој број е околу 100 случаи, ова е највисоката бројка од почетокот на епидемијата, информира денеска д-р Гордана Кузмановска, епидемиолог од Институтот за јавно здравје

Алармантно: Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Алармантно: Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата. Од новозаболените 48 се од Скопје,

Ако училиштата ги почитувале Правилниците епидемијата можела да се спречи

Ако училиштата ги почитувале Правилниците епидемијата можела да се спречи

Доколу се почитувале Правилниците и одлуките во нив од страна на училиштата и градинките епидемијата можеше да се спречи.  Родителите на децата кои се запишувале во училиште или градинка и порано требало да достават потврда  дека се вакцинирани, но Правилниците не се почитувале од страна на овие установи, тврдат за НОВА, во Комитетот за имунизација

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата. Од новозаболените 48 се од Скопје,

Алармантно: Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Алармантно: Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата. Од новозаболените 48 се од Скопје,

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата. Од новозаболените 48 се од Скопје,

Пет новозаразени од морбили во Гостивар, вкупната бројка надмина 40

Пет новозаразени од морбили во Гостивар, вкупната бројка надмина 40

Во периодот од 10 до 16 мај на подрачјето на Гостивар регистрирани се пет нови случаи на мали сипаници – морбили. Вкупната бројка на заразени се искачи на 41. Во истиот период, на територијата на целата земја, пријавени се вкупно 134 новозаболени, објави Институтот за јавно здравје. Од нив 48 случаи се од Скопје, 25 од Струга, Куманово (23), Тетово

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата. Од новозаболените 48 се од Скопје,

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Скопје, 17 мај 2019 (МИА) – Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134 лица. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата

И натаму над 100 заболени од мали сипаници неделно, Филипче очекува епидемијата да спласне по крајот на учебната година

И натаму над 100 заболени од мали сипаници неделно, Филипче очекува епидемијата да спласне по крајот на учебната година

Намалување на бројот на заболени од мали сипаници министерот за здравство Венко Филипче очекува по завршување на учебната година на 10 јуни. „Бројот на заболени од морбили сè уште е висок, како и што се предвидуваше. Сметам дека до крајот на учебната година ќе се намалува интензитетот на заболени, иако до крајот на годината ќе се јавуваат вакви случаи

Не стивнуваат, малите сипаници се раширија во 22 градови

Не стивнуваат, малите сипаници се раширија во 22 градови

Бројот на новозаболени се уште на високо ниво. Институтот за јавно здравје информира дека се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата, во изминатата недела изнесува 134 што е највисоката бројка од почетокот на епидемијата. Од заболените 48 се од Скопје, а останатите 86 се од десет други градови со што

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Изминатата недела 134 заболени од морбили, најмногу од почетокот на епидемијата

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата. Од новозаболените 48 се од Скопје,