Денот на Републиката

Во мошне долгиот список на датуми што помпезно се одбележуваа како државни празници,а луѓето,оние обичните,ги сакаа до обожување(поради двата неработни дена,што неретко се спојуваа со викендите),спаѓаше Денот на Републиката-29-ти ноември. Го најавуваа плотуни од артилериски орудија(грмеше некаде од Калето,а ние копиљаци,што би рекол Бато Димитров,пикнати