притисни ентер »

Битката на Сандомирскиот мостобран: Како Т-34/85 и ИС-2 ги потепале „кралските тигри“

Битката на Сандомирскиот мостобран: Како Т-34/85 и ИС-2 ги потепале „кралските тигри“

Црвената армија летото 1944 година ја имаше целосната иницијатива. По блескавата победа во операцијата Багратион, Советите стапија на територијата на Полска. Германците се обидоа да ја надоместат очајната ситуација со воведување на „чудо од оружје“ во борбата. Едно од таквите оружја беше тенкот „кралски тигар“. На десетти август 1944 година Војската