Кога Мориконе бил дел од авангардна група музичари

Се викала Gruppo di Improvvisazione Nuova Consonanza , или скратено „Ил групо“. Формирана во Рим во 1964, таа се смета за првиот колектив на експериментални композитори. Нејзин член бил и Енио Мориконе, кој почина денес, 6.7, на 91 година. Неговите симфониски композиции се органски дел од атмосферата во бројни филмови - од шпагети вестерни, романтични