притисни ентер »

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ порача денеска дека Србија апсолутно се противи на формирањето косовската армија, укажувајќи дека тоа води кон закана за стабилноста и безбедноста во Косово. – Ова е во спротивност со сегашниот меѓународен правен поредок и со Резолуцијата 1244, која гледа на КФОР како на единствена форма на вооружено

Дачиќ: Формирањето на војска на Косово води кон загрозување на безбедноста

Дачиќ: Формирањето на војска на Косово води кон загрозување на безбедноста

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ порача дека Србија се противи на формирањето на војска на Косово, укажувајќи дека тоа води кон загрозување на стабилноста и безбедноста на Косово. „Тоа е спротивно со актуелниот меѓународен правен протекторат и Резолуцијата 1244 што го гледа КФОР како единствен облик на воружано присуство“, изјави

Дачиќ: Формирањето на војска на Косово води кон загрозување на безбедноста

Дачиќ: Формирањето на војска на Косово води кон загрозување на безбедноста

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ порача дека Србија се противи на формирањето на војска на Косово, укажувајќи дека тоа води кон загрозување на стабилноста и безбедноста на Косово. „Тоа е спротивно со актуелниот меѓународен правен протекторат и Резолуцијата 1244 што го гледа КФОР како единствен облик на воружано присуство“, изјави

Дачиќ: Формирањето на војска на Косово води кон загрозување на безбедноста

Дачиќ: Формирањето на војска на Косово води кон загрозување на безбедноста

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ порача дека Србија се противи на формирањето на војска на Косово, укажувајќи дека тоа води кон загрозување на стабилноста и безбедноста на Косово. „Тоа е спротивно со актуелниот меѓународен правен протекторат и Резолуцијата 1244 што го гледа КФОР како единствен облик на воружано присуство“, изјави

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ порача денеска дека Србија апсолутно се противи на формирањето косовската армија, укажувајќи дека тоа води кон закана за стабилноста и безбедноста во Косово. – Ова е во спротивност со сегашниот меѓународен правен поредок и со Резолуцијата 1244,

Дачиќ: „Србија се противи на формирањето на вооружени сили на Косово“

Дачиќ: „Србија се противи на формирањето на вооружени сили на Косово“

- Министерот оцени и дека по реакциите на САД и НАТО се гледа дека не се задоволни со начинот на кој Косово формира војска, бидејќи тие бараат тоа да се случи преку уставни промени, но без претставници на Србите во Собранието на Косово. Специјална архива БЕЛГРАД (АА) - Србија апсолутно се противи на формирање на вооружени сили на Косово, бидејќи тоа

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ порача денеска дека Србија апсолутно се противи на формирањето косовската армија, укажувајќи дека тоа води кон закана за стабилноста и безбедноста во Косово. – Ова е во спротивност со сегашниот меѓународен правен поредок и со Резолуцијата 1244, која гледа на КФОР како на единствена форма на вооружено

Дачиќ: Нема потреба од војска на Косово, бидејќи веднаш може да настане конфликт

Дачиќ: Нема потреба од војска на Косово, бидејќи веднаш може да настане конфликт

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ изјави дека Србија  против  формирањето војска на Косово, велејќи дека тоа води кон загрозување на стабилноста и безбедноста на Косово. „Тоа е спротивно со актуелниот меѓународен правен протекторат и Резолуцијата 1244 што го гледа КФОР како единствен облик на воружано присуство“, изјави Дачиќ и

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Белград, 14 септември 2018 (МИА) - Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ порача денеска дека Србија апсолутно се противи на формирањето косовската армија, укажувајќи дека тоа води кон закана за стабилноста и безбедноста во Косово. - Ова е во спротивност со сегашниот меѓународен правен поредок и со Резолуцијата 1244, која гледа на КФОР

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Дачиќ: Србија е против формирањето на косовска војска

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ порача денеска дека Србија апсолутно се противи на формирањето косовската армија, укажувајќи дека тоа води кон закана за стабилноста и безбедноста во Косово. – Ова е во спротивност со сегашниот меѓународен правен поредок и со Резолуцијата 1244, која гледа на КФОР како на единствена форма на вооружено

Loading..
НАТО се огласи по повод „трансформацијата“ на косовските безбедносни сили во војска

НАТО се огласи по повод „трансформацијата“ на косовските безбедносни сили во војска

Северноатлантската алијанса оцени дека трансформацијата на косовските безбедносни сили во оружени сили на Косово е прашање за косовските власти. Но, НАТО оцени и дека секоја промена во структурата, мандатот и мисијата на безбедносните сили на Косово треба да се оствари преку уставни промени. Претставници на Алијансата за Радио слободна Европа истакнаа

Дачиќ: Би било политичко самоубиство да ги расипeме односите со Русија

Дачиќ: Би било политичко самоубиство да ги расипeме односите со Русија

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ изјави дека фактот што Србија гради добри односи со САД не значи и дека ќе ги расипе односите со Русија, меѓу другото и поради тоа што Москва има силна позиција во ОН и го спречува влезот на Косово во Светската организација со ставањето вето во Советот за безбедност. Тој истакна дека српската политика