притисни ентер »

Обвинителство ќе одлучи дали мостри од Охис ќе се испитуваат во странство

Обвинителство ќе одлучи дали мостри од Охис ќе се испитуваат во странство

Обвинителство ќе одлучи дали мостри од Охис ќе се испитуваат во странство Мострите кои треба да покажат каква структура и состав на хемикалии и во која количина од токсичниот метил акрилат мономер се излеалe од ОХИС, ќе се испитуваат во странство, бидејќи во МВР нема соодветна лабораторија. За да се случи тоа, претходно зелено светло треба да даде

Обвинителството ќе каже дали излеаните токсини во ОХИС ќе се испраќаат во странство

Обвинителството ќе каже дали излеаните токсини во ОХИС ќе се испраќаат во странство

Оваа одлука ќе зависи од резултатите кои ќе ги даде Биохемиската лабораторија во Штип, која треба да соопшти колкава концентрација од отровната материја која се излеа во ОХИС има во воздухот. Поради тоа што во МВР нема соодветна лабораторија, мострите кои треба да покажат какви хемикалии се ислеаа во ОХИС, ќе се испитуваат во странство. Сепак, според

Прецизниот состав на токсичната хемикалија што се излеа во Охис ќе се анализира во странство

Прецизниот состав на токсичната хемикалија што се излеа во Охис ќе се анализира во странство

Embedded video for Прецизниот состав на токсичната хемикалија што се излеа во Охис ќе се анализира во странство Мострите кои треба да покажат какви се хемикалии и во која количина од токсичниот метил акрилат мономер се излеало од ОХИС, ќе се испитуваат во странство, бидејќи во МВР нема соодветна лабораторија. Паралелно се чекаат анализите од Биохемиската

Обвинителството ќе одлучи дали мостри од излеаните токсини во ОХИС ќе се испитуваат во странство

Обвинителството ќе одлучи дали мостри од излеаните токсини во ОХИС ќе се испитуваат во странство

Мострите кои треба да покажат каква структура и состав на хемикалии и во која количина од токсичниот метил акрилат мономер се излеалe од ОХИС, ќе се испитуваат во странство, бидејќи во МВР нема соодветна лабораторија. За да се случи тоа, претходно зелено светло треба да даде обвинителството, доколку утврди дека има сомневање за сторено кривично дело

Кои хемикалии се излеале во ОХИС ќе се испитува во странска лабораторија

Кои хемикалии се излеале во ОХИС ќе се испитува во странска лабораторија

Какви хемикалии и колку од токсичниот метил акрилат мономер во петокот се излеале во ОХИС, ќе се анализира во странска лабораторија, бидејќи МВР не располага со опрема со која би се направиле овие испитувања. Во петокот попладне, откако претходно попуштил вентилот од цистерната во која бил складиран метил акрилат мономер, а која ја переле со вода,

Обвинителството ќе одлучи дали мостри од излеаните токсини во ОХИС ќе се испитуваат во странство

Обвинителството ќе одлучи дали мостри од излеаните токсини во ОХИС ќе се испитуваат во странство

Мострите кои треба да покажат каква структура и состав на хемикалии и во која количина од токсичниот метил акрилат мономер се излеалe од ОХИС, ќе се испитуваат во странство, бидејќи во МВР нема соодветна лабораторија. За да се случи тоа, претходно зелено светло треба да даде обвинителството, доколку утврди дека има сомневање за сторено кривично дело

Дворот на ОХИС преполн со опасен хемиски отпад

Дворот на ОХИС преполн со опасен хемиски отпад

Истекот на контаминираната вода е последниот инцидент кој предизвика непријатна миризба и јавноста се запозна дека тоа е предизвикано од хемикалијата метил акрилат во „Охис“. Во истиот погон со метил акрилатот, спакувани се 11 различни видови хемикалии кои чекаат транзитна дозвола за извоз и уништување во Швајцарија. Веќе се извезени три резервоари

Обвинителство ќе одлучи дали мостри од Охис ќе се испитуваат во странство

Обвинителство ќе одлучи дали мостри од Охис ќе се испитуваат во странство

Мострите кои треба да покажат каква структура и состав на хемикалии и во која количина од токсичниот метил акрилат мономер се излеалe од ОХИС, ќе се испитуваат во странство, бидејќи во МВР нема соодветна лабораторија. За да се случи тоа, претходно зелено светло треба да даде обвинителството, доколку утврди дека има сомневање за сторено кривично дело

Се чекаат резултатите за тоа колку била опасна излеаната течност во “Охис“

Се чекаат резултатите за тоа колку била опасна излеаната течност во “Охис“

Институциите се уште не откриваат колкав концентрат од опасниот метил акрилат се излеал со водата при чистењето на цистерната во ОХИС. Мостри од течноста се пратени на лабораториски испитувања во МВР и се чекаат резултатите. Неофицијалните оценки на инспекторатот за животна средина се дека се работи за незначителна концентрација на хемикалијата. Иако

Макрадули: Денеска е направен нов увид во „Охис“, ги уверувам граѓаните дека нема опасност

Макрадули: Денеска е направен нов увид во „Охис“, ги уверувам граѓаните дека нема опасност

Заменик-министерот за екологија Јани Макрадули кој по хаваријата во ОХИС вчера соопшти дека состојбата е под контрола, излеаната течност е собрана и покриена со пилевина, денеска повторно ги смирува граѓаните. -По вчерашните случувања во кругот на Охис, денес повторно е направен увид од страна на Државниот инспекторат за животна средина и од Лабараторијата

Се чекаат резултатите за тоа колку била ОПАСНА излеаната течност во “Охис“

Се чекаат резултатите за тоа колку била ОПАСНА излеаната течност во “Охис“

Се уште се чекаат резултатите од лабараториските испитувања кои треба да покажат колку била опасна течноста што се излеа во Охис.. Контаминираната вода уште синоќа е собрана, а наделжните уверуваат дека нема место за паника. Институциите се уште не откриваат колкав концентрат од опасниот метил акрилат се излеал со водата при чистењето на цистерната

Се чекаат резултатите за тоа колку била ОПАСНА излеаната течност во “Охис“

Се чекаат резултатите за тоа колку била ОПАСНА излеаната течност во “Охис“

Се уште се чекаат резултатите од лабараториските испитувања кои треба да покажат колку била опасна течноста што се излеа во Охис.. Контаминираната вода уште синоќа е собрана, а наделжните уверуваат дека нема место за паника. Институциите се уште не откриваат колкав концентрат од опасниот метил акрилат се излеал со водата при чистењето на цистерната

Се чекаат резултати колку била опасна концентрацијата на течноста ШТО се излеа во „Охис“

Се чекаат резултати колку била опасна концентрацијата на течноста ШТО се излеа во „Охис“

Целата течност која се излеа вчера во кругот на фабрката „Охис“ синоќа била собрана и сега се чекаат резултатите колкава била концентрацијата на хемикалии, велат од Државниот инспекторат за животна средина. Примероци од водата со која се миеле цистерните преку кои се пакувал метил акрилат мономер, биле однесени на испитувања во лабораторија на Министерството

Еко инцидентот во ОХИС предизвика паника

Еко инцидентот во ОХИС предизвика паника

До доцна во ноќта синоќа траела акцијата за целосно да се собере контаминираната вода која се излеа во „Охис“. Инцидентот настанал по миење на базени во кои имало остатоци од токсичен отпад. Водата од еден од контаминираните базен протекла во резервна бетонска када, по што жителите во околината почувствувале непријатна миризба и пријавиле во Државниот

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули на Фејсбук објави дека инцидентот во фабриката „Охис“ е саниран и дека сите хемикалии се собрани и детални испитани. „По вчерашните случувања во кругот на ОХИС, денес повторно е направен увид од страна на Државниот инспекторат за животна средина и од Лабараторијата АМБИКОН на Универзитетот „Гоце

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули на Фејсбук објави дека инцидентот во фабриката „Охис“ е саниран и дека сите хемикалии се собрани и детални испитани. „По вчерашните случувања во кругот на ОХИС, денес повторно е направен увид од страна на Државниот инспекторат за животна средина и од Лабараторијата АМБИКОН на Универзитетот „Гоце

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Макрадули: Собрани и испитани се сите хемикалии во „Охис“, нема никаква опасност

Заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули на Фејсбук објави дека инцидентот во фабриката „Охис“ е саниран и дека сите хемикалии се собрани и детални испитани. „По вчерашните случувања во кругот на ОХИС, денес повторно е направен увид од страна на Државниот инспекторат за животна средина и од Лабараторијата АМБИКОН на Универзитетот „Гоце

Ден по хаваријата во Охис надлежните тврдат дека нема простор за паника

Ден по хаваријата во Охис надлежните тврдат дека нема простор за паника

Embedded video for Ден по хаваријата во Охис надлежните тврдат дека нема простор за паника Ова е базенот во кој истече токсичниот метил акрилат мономер. Излевањето се случило при перење на резервоар во кој претходно имало од оваа течност. Миризбата за која алармираа граѓаните, се проширила поради честички од метил акрилатот. 6 тони течност биле излеани

Макрадули тврди дека инцидентот во Охис е саниран – одговорност нема

Макрадули тврди дека инцидентот во Охис е саниран – одговорност нема

Макрадули тврди дека инцидентот во Охис е саниран – одговорност нема Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули денеска преку својот Фејсбук профил информираше дека инцидентот во фабриката „Охис” е целосно саниран и оти нема никаква опасност. -По вчерашните случувања во кругот на „Охис”, денес повторно е направен увид