притисни ентер »

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британските пратеници вечерва со голем мнозинство го одобрија предлогот на Владата на премиерката Тереза Меј за одлагање на истапувањето на Велика Британија од ЕУ за по 29 март. Како што јави Би-Би-Си, „за“ одлагање на Брегзит се изјаснија 412 пратеници во Долниот дом на Парламентот, а 202 беа „против“. Врз основа на оваа Одлука, британската Влада

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британскиот парламент со мнозинство гласови одлучи да побара согласност од ЕУ за одложување на излезот на Велика Британија од блокот, што беше предвидено да се случи на 29 март. За одлуката гласаа 412 пратеници, а 202 беа против, пренесе „Би-би-си“. Пратениците претходно ги отфрлија сите четири амандмани поврзани со одложувањето на брегзитот – за организирање

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британскиот парламент со мнозинство гласови одлучи да побара согласност од ЕУ за одложување на излезот на Велика Британија од блокот, што беше предвидено да се случи на 29 март. За одлуката гласаа 412 пратеници, а 202 беа против, пренесе „Би-би-си“. Пратениците претходно ги отфрлија сите четири амандмани поврзани со одложувањето на брегзитот – за организирање

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британскиот парламент со мнозинство гласови одлучи да побара согласност од ЕУ за одложување на излезот на Велика Британија од блокот, што беше предвидено да се случи на 29 март. За одлуката гласаа 412 пратеници, а 202 беа против, пренесе „Би-би-си“. Пратениците претходно ги отфрлија сите четири амандмани поврзани со одложувањето на брегзитот – за организирање

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент гласаше против предлогот да се одржи нов референдум за брегзит. Против предлогот со кој се повика на уште едно изјаснување дали Британија треба да остане во Европската Унија или да излезе од неа, гласаа 334, наспроти 85 пратеници. Во британскиот парламент денеска се одржуваат низа гласања во врска со тоа дали би требало да се

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент гласаше против предлогот да се одржи нов референдум за брегзит. Против предлогот со кој се повика на уште едно изјаснување дали Британија треба да остане во Европската Унија или да излезе од неа, гласаа 334, наспроти 85 пратеници. Во британскиот парламент денеска се одржуваат низа гласања во врска со тоа дали би требало да се

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент гласаше против предлогот да се одржи нов референдум за брегзит. Против предлогот со кој се повика на уште едно изјаснување дали Британија треба да остане во Европската Унија или да излезе од неа, гласаа 334, наспроти 85 пратеници. Во британскиот парламент денеска се одржуваат низа гласања во врска со тоа дали би требало да се

Британските пратеници изгласаа одложување на Брегзитот- не се знае до кога

Британските пратеници изгласаа одложување на Брегзитот- не се знае до кога

Со тоа на премиерката Тереза Меј и оставија можност наредната недела повторно да се обиде да добие поддрѓка за договорот постигнат за Брегзит со ЕУ. Доколку не се постигне договор до 20 март или ако нема договор на подолго време, се одложува на неодредено излезот на Британија од ЕУ. Меј на 15 дена пред официјалниот датум за излез од Унијата се закани

Британскиот Парламент одобри одлагање на брегзит

Британскиот Парламент одобри одлагање на брегзит

Британските пратеници вечерва со голем мнозинство го одобрија предлогот на Владата на премиерката Тереза Меј за одлагање на истапувањето на Велика Британија од ЕУ за по 29 март. Како што јави Би-Би-Си, „за“ одлагање на брегзит се изјаснија 412 пратеници во Долниот дом на Парламентот, а 202 беа „против“. Врз основа на оваа Одлука, британската Влада

Британија ќе бара од ЕУ одложување на Брегзит

Британија ќе бара од ЕУ одложување на Брегзит

Британските пратеници гласаа земјата да побара од ЕУ одложување на Брегзит. Пратениците го прифатија предлогот на премиерката Тереза Меј со 412 гласа „за“, а 202 беа против. Пратениците гласаа да се побара одложување за најмалку три месеци, доколку следната недела Парламентот го одобри договорот за повлекување. Со тоа и се овозможува на Меј да ги обнови

Британскиот Парламент одобри одложување на Брегзит

Британскиот Парламент одобри одложување на Брегзит

Британските пратеници вечерва со голем мнозинство го одобрија предлогот на Владата на премиерката Тереза Меј за одлагање на истапувањето на Велика Британија од ЕУ за по 29 март. Како што јави Би-Би-Си, „за“ одлагање на Брегзит се изјаснија 412 пратеници во Долниот дом на Парламентот, а 202 беа „против“. Врз основа на оваа Одлука, британската Влада

Велика Британија ќе побара одложување на брегзит за три месеци

Велика Британија ќе побара одложување на брегзит за три месеци

Велика Британија ќе побара од Европската Унија одложување на брегзит, откако британскиот парламент со мнозинство гласови го усвои проширувањето на Членот 50. Според ова, Велика Британија нема да излезе од ЕУ на 29 март, како што беше предвидено со претходно усвоениот план, туку од Унијата ќе биде побарана дозвола тоа да се случи на 30 јуни 2018. Услов

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит Британските пратеници вечерва со голем мнозинство го одобрија предлогот на Владата на премиерката Тереза Меј за одлагање на истапувањето на Велика Британија од ЕУ за по 29 март. Како што јави Би-Би-Си, „за“ одлагање на Брегзит се изјаснија 412 пратеници, а 202 беа „против“.

Британија засега не излегува од ЕУ?

Британија засега не излегува од ЕУ?

Британија не ја напушта ЕУ на 29 март, а Брегзитот е одложен. Британските пратеници  изгласаа да се одложи крајниот рок за Брегзит, 29 март, и да бараат кратко одложување од Брисел, под услов пратениците да го поддржат договорот на премиерката Тереза Меј, кој двапати го отфрлија, до идната среда. Пратениците во долниот дом го изгласаа предлогот на

Британските пратеници ги одбија амандманите за одлагање на Брегзит до 30 јуни и за нов референдум

Британските пратеници ги одбија амандманите за одлагање на Брегзит до 30 јуни и за нов референдум

Британските пратеници доцна попладнево ги одбија предложените амандмани на Одлуката за одлагање на Брегзит, со кои се бараше утврдување на временски рок на одлагањето, како и распишување нов референдум за истапувањето на Велика Британија од ЕУ. Како што јави BBC, Долниот дом на британскиот Парламент со 314 гласови „против“ и 311 „за“ го одби предлог-амандманот

Британија не ја напушта ЕУ на 29 март, брегзитот одложен

Британија не ја напушта ЕУ на 29 март, брегзитот одложен

Британските пратеници тукушто изгласаа да се одложи крајниот рок за брегзитот, 29 март, и да бараат кратко одложување од Брисел, под услов пратениците да го поддржат договорот на премиерката Тереза Меј, кој двапати го отфрлија, до идната среда. Пратениците во долниот дом го изгласаа предлогот на владата со 412 гласа наспрема 202. Со предлогот се бара

(Видео) Британските пратеници гласаа за одложување на Брегзит

(Видео) Британските пратеници гласаа за одложување на Брегзит

Британските пратеници со голем мнозинство, 412 „за“ и 202 „против“,  гласаа за одложување на Брегзит за да излезат од ќорсокакот во преговорите со ЕУ. Според одкуката, премиерката Тереза Меј ќе бара продолжување на Членот 50 од Лисабонскиот договор. За секое одложување ќе биде потребно едногласно одобрување од сите 27 земји членки на ЕУ. Премиерката

Нема да има нов референдум за Брегзит

Нема да има нов референдум за Брегзит

Британските пратеници гласа против амандманот со кој се повикува Владата на Велика Британија да го одложи напуштањето на ЕУ до 30 јуни и да одржи втор референдум за Брегзит. Три години откако Велика Британија гласаше за напуштање на Европската унија, само 85 пратеници гласаа за амандманот, 334 гласаа против, додека повеќето пратеници од главната опозициска