притисни ентер »

Мила Царовска: Носиме економски политики што даваат резултати

Мила Царовска: Носиме економски политики што даваат резултати

Мила Царовска заменичка на претседателот на Владата, задолжена за економски прашања „Треба да се потсетиме од каде појдовме, кога зборуваме за економскиот раст, а тоа е дека имавме намалување на економската активност и негативна стапка од -1,8% во вториот квартал на 2017 година, а сега, само две години подоцна имаме просечен раст на бруто домашниот

Марјан Петрески: Што сфати владата?

Марјан Петрески: Што сфати владата?

Сè на сè, владата сфати, или се надевам дека сфати, дека економска политика заснована на прераспределба, наместо на создавање, а во услови во кои: сите колективно сме сиромашни; најголем дел од младите сакаат да се вработат во јавната администрација, најголем дел од нив кои се пристојно едуцирани сакаат да се иселат; сивата економија е висока и растечка;

Трговијата се приближи до рекордните 15 милијарди евра во 2019 година

Трговијата се приближи до рекордните 15 милијарди евра во 2019 година

Македонската стоковна размена за пет години пораснала за 50% Извозот лани пораснал за 9,60%, додека увозот за 10,31%. Последниве пет години стапката на пораст на извозот расте, додека минатата година динамиката забавила, односно стапката на пораст на извозот е пониска во однос на 2018 – та, кога била 16,8%. Кај увозот има слична ситуација, односно

Новата методологија шанса за забрзување на евроинтеграциите

Новата методологија шанса за забрзување на евроинтеграциите

Европската Комисија ја утврди новата методологија за преговарање Сите 35 поглавја од различни области кои досега ги преговараа земјите аспиранти да станат дел од Европската Унија, со новата методологија што претходната недела ја усвои Европската Комисија се распределени во шест секторски кластери – фундаменти, внатрешен пазар, конкурентност и инклузивен

За криминалците да завршат зад решетки не е доволен само Закон

За криминалците да завршат зад решетки не е доволен само Закон

Жестоки преговори за новиот Закон за јавно обвинителство Долги и тешки преговори и пред и по ставањето на новиот Закон за јавно обвинителство во собраниска процедура – секоја од партиите очигледно има своја визија за тоа каде треба да почне, а каде да заврши битката со криминалот и корупцијата. Но, додека фокусот е насочен кон секој додаден или избришан

Посета на винарии, прошетки, велотури, па дури и учество во гроздоберот

Посета на винарии, прошетки, велотури, па дури и учество во гроздоберот

Поддршка на развојот на винскиот или ено – туризмот Преку ПЛРК се поддржани 4 потпроекти чиишто активности и резултати се насочени кон развој на винскиот и ено – гастро туризмот. Тоа се потпроектите на приватните претпријатија: винарска визба „Лазар“ од Неготино, винарска визба „Попова Кула“ од Демир Капија и „Тиквеш – Вински туризам“ од Кавадарци,

Генерира лутина и ја загрозува работата на тимот

Генерира лутина и ја загрозува работата на тимот

Како да го преживеете “омега” шефот Неспособниот или „омега” шеф смета дека позицијата му дава право да одредува што е оправдано и што е правично, па со тоа го брани своето право на лутина. Затоа што тој е посилен. Во основа, тоа е несоцијализирано однесување со кое се карактеризираат голем број денешни раководители. Почитувани за да продолжите со

Пратениците го ратификуваа протоколот за членство на земјава во Алијансата

Пратениците го ратификуваа протоколот за членство на земјава во Алијансата

Знамето на НАТО се развиори пред Парламентот Членството во НАТО е „предвреме заверено“, односно пред и Шпанија да го ратификува бидејќи македонското Собрание треба да се распушти до крајот на неделата заради одржување на предвремените парламентарни избори, кои се закажани на 12 април. Почитувани за да продолжите со читањето треба да бидете претплатник

Запознајте ги енергетски најефикасните градови

Запознајте ги енергетски најефикасните градови

Некој навистина е посветен во зелените иницијативи Градовите се центри на иновација и култура, но исто така и големи потрошувачи на природни ресурси. За среќа, некои градови во светот работат посветено за да го намалат своето штетно влијание врз животната средина и стануваат пример за “позелено“, повеќе енергетски ефикасно живеење. Со помош на вебсајтот