Медиокритетство или тивко умирање на државата

Проф. Звонимир Јанкулоски Медиокритетството како воспоставен систем присилува на просечност, како форма на самоодржување. Медиокритетството станува проблем кога се наоѓаме во систем што ни кажува дека мора да бидеме решително просечни граѓани: ниту целосно некомпетентни до тој степен што не сме во состојба да функционираме, ниту компетентни до тој