притисни ентер »

На денешен ден

На денешен ден

16 август 2019 1534.- Шпанскиот благородник Игнацио Лојола во црквата Монмартр во Париз со неколку француски и шпански ученици основал монашки ред кој имал задача да води борба против реформацијата и против сите противници на Католичката црква. Тој ред го одобрил папата Павле Трети на 27 јули 1540 година, па станал столб на католичката реакција во

На денешен ден во 1896 г. на Алјаска, најсеверниот дел на САД било откриено злато кое било поттик десетици илјади авантуристи да тргнат по него

На денешен ден во 1896 г. на Алјаска, најсеверниот дел на САД било откриено злато кое било поттик десетици илјади авантуристи да тргнат по него

1534.- Шпанскиот благородник Игнацио Лојола во црквата Монмартр во Париз со неколку француски и шпански ученици основал монашки ред кој имал задача да води борба против реформацијата и против сите противници на Католичката црква. Тој ред го одобрил папата Павле Трети на 27 јули 1540 година, па станал столб на католичката реакција во Шпанија, Италија,

На денешен ден 16 август …

На денешен ден 16 август …

1534.- Шпанскиот благородник Игнацио Лојола во црквата Монмартр во Париз со неколку француски и шпански ученици основал монашки ред кој имал задача да води борба против реформацијата и против сите противници на Католичката црква. Тој ред го одобрил папата Павле Трети на 27 јули 1540 година, па станал столб на католичката реакција во Шпанија, Италија,