притисни ентер »

Единствената Национална платформа за учење од далечина ќе ја користат над 250.000 ученици

Единствената Национална платформа за учење од далечина ќе ја користат над 250.000 ученици

„ Ова нѐ охрабрува, но и ни дава дополнителен поттик за нејзино усовршување и прилагодување на потребите на секој ученик во нашата држава", истакна премиерот Зоран Заев на денешната прес-конференција на која заедно со министерката за образование и наука Мила Царовска ја презентираа Националната платформа за онлајн учење. „Платформата за онлајн учење

Презентирана онлајн платформа на пет јазици за учење од дома (ВИДЕО)

Презентирана онлајн платформа на пет јазици за учење од дома (ВИДЕО)

Со час по информатика се презентираше првата Национална платформа за онлајн учење во оваа учебна година. Премиерот Зоран Заев на денешната прес-конференција најави дека Националната платформа за онлајн учење ќе работи на пет јазици: македонски, албански, турски, српски и бошњачки. „Пандемијата на ковид-19 ни покажа колку се важни и неопходни инвестициите

40 ИЛЈАДИ ДЕЦА НЕМААТ КОМПЈУТЕР ДОМА, а власта сака онлајн настава

40 ИЛЈАДИ ДЕЦА НЕМААТ КОМПЈУТЕР ДОМА, а власта сака онлајн настава

Според проценките што ги направи Министерството за образование и наука во Македонија дури 40.000 деца немаат пристап до електронски уред за следење на наставата, соопшти министерката Мила Царовска, при претставувањето на Националната програма за онлајн образование. Министерката најави дека пристап до интернет може да се овозможи, но дека државата не

40.000 ученици настава ќе следат на телевизија

40.000 ученици настава ќе следат на телевизија

МОН ја презентираше новата национална платформа за онлајн настава. Наставничката и десетина ученици од одделението се вклучија на час по информатика. На екранот се гледаа имињата на присутните и беа означени оние кои во моментот зборуваат. Решаваа краток квиз. Им беше доделена и домашна задача со означен рок до кога да ја испратат. Вака изгледаше симулацијата

Презентирана Националната платформа за онлајн учење

Презентирана Националната платформа за онлајн учење

Учебната 2020-2021 година ќе се одвива преку Националната платформа за онлајн учење, која е инклузивна, едноставна за користење и нуди учење на пет јазици. Платформата е практична, лесна за користење и го доближува образованието и наставните содржини до учениците на каналите кои тие секако често ги користат. Ученикот преку компјутер или телефон ќе

Онлајн учењето ќе содржи квизови и брзи тестови

Онлајн учењето ќе содржи квизови и брзи тестови

Следно Владата објаснува дека станува збор за лесна и практична платформа, која ќе овозможи интеракција на креативен начин СКОПЈЕ — Онлајн учењето од први октомври ќе се одвива според новоизработената национална платформа, со која ќе се стандардизира учењето на далечина во ситуација на пандемија. Програмата овозможува учениците да ја гледаат училницата,

40 илјади деца немаат пристап до електронски уред за следење онлајн настава

40 илјади деца немаат пристап до електронски уред за следење онлајн настава

Според проценките што ги направи Министерството за образование и наука во Македонија дури 40.000 деца немаат пристап до електронски уред за следење на наставата, соопшти министерката Мила Царовска, при претставувањето на Националната програма за онлајн образование. Министерката најави дека пристап до интернет може да се овозможи, но дека државата не

40 ИЛЈАДИ ДЕЦА НЕМААТ КОМПЈУТЕР ДОМА, а власта сака онлајн настава

40 ИЛЈАДИ ДЕЦА НЕМААТ КОМПЈУТЕР ДОМА, а власта сака онлајн настава

Според проценките што ги направи Министерството за образование и наука во Македонија дури 40.000 деца немаат пристап до електронски уред за следење на наставата, соопшти министерката Мила Царовска, при претставувањето на Националната програма за онлајн образование. Министерката најави дека пристап до интернет може да се овозможи, но дека државата не

40.000 ученици немаат опрема за онлајн настава, часовите ќе ги следат на телевизија

40.000 ученици немаат опрема за онлајн настава, часовите ќе ги следат на телевизија

Моментално околу 40.000 ученици не ја поседуваат потребната технолошка опрема за настава на далечина, поради што ќе им бидат достапни снимени материјали од часовите кои ќе се емитуваат на националната телевизија. Се предвидуваат 15-минутни видеа со одреден час да се емитуваат на Македонската телевизија, на посебни канали кои се обезбедени, за да може

Четириесет илјади деца немаат компјутери за да следат онлајн настава

Четириесет илјади деца немаат компјутери за да следат онлајн настава

Училиштата ќе отпечатат материјали за учење од дома за 40 илјади деца кои немаат техничка опрема за следење на онлајн наставата. – Тоа е затекната состојба, која не може да се надмине во период од еден месец. За тие деца ќе имаме часови кои ќе бидат поставени на Националната телевизија, на каналите коишто се веќе обезбедени и преку нив тие ќе може

40 илјади деца немаат компјутери за да следат онлајн настава

40 илјади деца немаат компјутери за да следат онлајн настава

Училиштата ќе отпечатат материјали за учење од дома за 40 илјади деца кои немаат техничка опрема за следење на онлајн наставата. „Тоа е затекната состојба, која не може да се надмине во период од еден месец. За тие деца ќе имаме часови кои ќе бидат поставени на Националната телевизија, на каналите коишто се веќе обезбедени и преку нив тие ќе може да

Онлајн наставата ќе стартува, 40.000 деца ќе останат без компјутери

Онлајн наставата ќе стартува, 40.000 деца ќе останат без компјутери

Tоп Македонија главна страна Вести Македонија Онлајн наставата ќе стартува, 40.000 деца ќе останат без компјутери 43 секунди ago 40.000 деца би можеле да останат без образование оти немаат компјутер. Министерката за образование Мила Царовска призна – владата нема можност да им обезбеди ИТ уреди на децата кои немаат компјутер за да следат настава. „40

Платформата за онлајн настава е подготвена, но 40.000 ученици немаат компјутери, ќе учат од телевизор

Платформата за онлајн настава е подготвена, но 40.000 ученици немаат компјутери, ќе учат од телевизор

Националната платформа за онлајн настава денеска ја презентираше министерката за образование и наука, Мила Царовска, во присуство на премиерот Зоран Заев. Станува збор за платформа која е многу едноставна за користење, а наставата ќе може да се следи на македонски, албански, турски, српски и бошњачки јазик. -Целта е да се одржи образовниот процес во

40 илјади деца немаат компјутери и таблети за учење од дома

40 илјади деца немаат компјутери и таблети за учење од дома

Училиштата ќе принтаат материјали за учење од дома за 40 илјади деца кои немаат техничка опрема за следење на онлајн наставата. „Тоа е затекната состојба, која не може да се надмине во период од еден месец. За тие деца ќе имаме часови кои ќе бидат потавени на Националната телевизија, на каналите којшто се веќе обезбедени и преку нив тие ќе може да

Презентирана Националната платформа за онлајн учење

Презентирана Националната платформа за онлајн учење

Учебната 2020-2021 година ќе се одвива преку Националната платформа за онлајн учење, која е инклузивна, едноставна за користење и нуди учење на пет јазици. Платформата е практична, лесна за користење и го доближува образованието и наставните содржини до учениците на каналите кои тие секако често ги користат. Ученикот преку компјутер или телефон ќе

Презентирана онлајн платформата на пет јазици за учење од дома

Презентирана онлајн платформата на пет јазици за учење од дома

Со час по информатика се презентираше првата национална платформа за онлајн учење во оваа учебна година. Премиерот Зоран Заев најави дека националната платформа за онлајн учење ќе работи на пет јазици: македонски, албански, турски, српски и бошњачки. „Ги потврдуваме цврстите заложби на оваа Влада за негување на соживотот и различноста во нашето општество“,

Разговараме и за дневен престој на учениците до 10 години, но спремајте се сите и за онлајн настава, вели Царовска

Разговараме и за дневен престој на учениците до 10 години, но спремајте се сите и за онлајн настава, вели Царовска

Министерката за образование Мила Царовска денес кажа дека во тек е дискусија со Министерството за труд и социјална политика и со Комисијата за заразни болести во врска со можноста за евентуално отворање на дневните престои за децата од пониските одделенија. Родителите на децата до 10 години деновиве реагираат на одлуката зошто нема дневен престој,