притисни ентер »

Како истовремено да чуваш уметност во магацин, и да ја презентираш?

Како истовремено да чуваш уметност во магацин, и да ја презентираш?

Шаулагер од надвор изгледа прилично мистериозно - нешто помеѓу огромен бункер и склад. Всушност станува збор за интересен концепт, кој дава сосема поинакво значење на музејскиот термин „депо“. Schauen - гледање, прикажување. Lager - складиште, депо. Шаулагер е име на трамвајска станица но и на институција во Базел, која комбинира складирање, проучување

Британско-македонски женски дијалог за перцепциите на родовата еднаквост

Британско-македонски женски дијалог за перцепциите на родовата еднаквост

Дијалог на различни политички, социјални и економски контексти е остварен преку дела на женски уметници од Велика Британија и Македонија во рамките на изложбата „Родови перцепции“, која од 12 јуни е поставена во Музејот на современата уметност во Скопје како резултат на соработката со Британски совет. Изложбата „Родови перцепции / Perceptions: Engendered“

Уметници од македонија и британија ги споија делата за женските прашања во изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Уметници од македонија и британија ги споија делата за женските прашања во изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

„Родови перцепции“ е насловена изложбата која ќе се отвори вечерва во 20 часот во Музејот на современа уметност (МСУ). Изложбата е резултат на соработката помеѓу Британскиот совет и МСУ, како дел од регионалниот уметнички проект „Перцепции“, кој зборува за женските прашања денес. Проектот, замислен како соработка помеѓу пет куратори од Западниот Балкан,

Ќе видиме дела на иконите на современата како Трејси Емин и Сара Лукас

Ќе видиме дела на иконите на современата како Трејси Емин и Сара Лукас

Сара Лукас Почнувајќи од вечерва во 20 часот па до 12 август годинава, во Музејот на современата уметност – Скопје, публиката ќе има можност да го види светот низ перцепциите на жените уметници, вклучувајќи сличности и разлики во изборот на делата на некои од најпознатите британски и македонски уметници, кои зборуваат за женските прашања денес. Изложбата

Ѝ треба ли придавката „женска“ на именката „уметност“

Ѝ треба ли придавката „женска“ на именката „уметност“

И покрај тоа што поставките во кои учесници се жени, или што имаат особен нагласок на „женственоста“ или „женскоста“, бележат вистинска експанзија, тие кај нас се вистински празник за љубителите на ликовната уметност, но и за оние што ги интересираат родовите прашања, кои, се чини, сѐ уште се дискутабилни во поголем дел од светот, а особено во потрадиционални

Вечерва се отвора изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Вечерва се отвора изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

„Родови перцепции“ е насловена изложбата која ќе се отвори вечерва во 20 часот во Музејот на современа уметност (МСУ). Изложбата е резултат на соработката помеѓу Британскиот совет и МСУ, како дел од регионалниот уметнички проект „Перцепции“, кој зборува за женските прашања денес. Проектот, замислен како соработка помеѓу пет куратори од Западниот Балкан,