притисни ентер »

Денес се празнуваат господовите лекари, бесплатно ги лекувале сиромашните болни

Денес се празнуваат господовите лекари, бесплатно ги лекувале сиромашните болни

Овие господови лекари наречени и Свети бесребреници имаат два празника, на 1 јули (Свети врачи – летни) и на 1 ноември (според стариот календар). Меѓу поголемите есенски празници што се празнуваат со домашни служби спаѓа и празникот на Светите врачи Кузман и Дамјан. Овој празник меѓу народот е познат како Свети врачи или едноставно како Световрача

Денес се Козма и Дамјан, ако сте верник помолете се за болните

Денес се Козма и Дамјан, ако сте верник помолете се за болните

Православните верници денес ги празнуваат светите бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу

Лекарите го одбележаа празникот на вечните лекари Св. Козма и Дамјан

Лекарите го одбележаа празникот на вечните лекари Св. Козма и Дамјан

Традиционално во дворот на Струмичката болница, лекарите и медицинскиот персонал го одбележуваат празникот Св. Козма и Дамјан - вечните лекари на болните и сиромашните. Денеска на празникот на овие светци, пред темелите на малата црква која со години чека да се изгради, во кругот на ЈЗУ „Општа Болница“ во Струмица ,…

Денес се Козма и Дамјан, ако сте верник помолете се за болните

Денес се Козма и Дамјан, ако сте верник помолете се за болните

Православните верници денес ги празнуваат светите бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу

БРАЌА ИСЦЕЛИТЕЛИ: Свети Козма и Дамјан – Господови лекари

БРАЌА ИСЦЕЛИТЕЛИ: Свети Козма и Дамјан – Господови лекари

Овие господови лекари наречени и Свети бесребреници имаат два празника, на 1 јули (Свети врачи – летни) и на 1 ноември (според стариот календар). Именден празнуваат: Кузман, Кузе, Дамјан, Даме… Меѓу поголемите есенски празници што се празнуваат со домашни служби спаѓа и празникот на Светите врачи Кузман и Дамјан. Овој празник меѓу народот е познат

Денеска е Свети бесребреници Козма и Дамјан

Денеска е Свети бесребреници Козма и Дамјан

Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу цркви им се посветени во Македонија, па и некои лекарски друштва го носат нивното

Денес се празнуваат господовите лекари, бесплатно ги лекувале сиромашните болни

Денес се празнуваат господовите лекари, бесплатно ги лекувале сиромашните болни

Денес се празнуваат господовите лекари, бесплатно ги лекувале сиромашните болни Овие господови лекари наречени и Свети бесребреници имаат два празника, на 1 јули (Свети врачи – летни) и на 1 ноември (според стариот календар). Меѓу поголемите есенски празници што се празнуваат со домашни служби спаѓа и празникот на Светите врачи Кузман и Дамјан. Овој

Среќен именден Кузман, Кузе, Дамјан, Даме…

Среќен именден Кузман, Кузе, Дамјан, Даме…

Среќен именден Кузман, Кузе, Дамјан, Даме… Денеска се празнуваат Св. бесребреници Козма и Дамјан . Именден празнуваат: Кузман, Кузе, Дамјан, Даме… Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско

Денес се празнуваат Св. Козма и Дамјан

Денес се празнуваат Св. Козма и Дамјан

Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу цркви им се посветени во Македонија,

Денес се празнуваат Св. Козма и Дамјан

Денес се празнуваат Св. Козма и Дамјан

Денес се празнуваат Св. Козма и Дамјан Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан . Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот

Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан

Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан

14 ноември 2019 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 ноември. Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

14 ноември 2019 Свети Козма и Дамјан (Свети Врачи) Овие господови лекари наречени и Свети бесребреници имаат два празника, на 1 јули (Свети врачи – летни) и на 1 ноември (според стариот календар). Именден празнуваат: Кузман, Кузе, Дамјан, Даме… Меѓу поголемите есенски празници што се празнуваат со домашни служби спаѓа и празникот на Светите врачи Кузман

Свети Козма и Дамјан се празнуваат денес

Свети Козма и Дамјан се празнуваат денес

Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан . Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати

БРАЌА ИСЦЕЛИТЕЛИ: Свети Козма и Дамјан – Господови лекари

БРАЌА ИСЦЕЛИТЕЛИ: Свети Козма и Дамјан – Господови лекари

Овие господови лекари наречени и Свети бесребреници имаат два празника, на 1 јули (Свети врачи – летни) и на 1 ноември (според стариот календар). Именден празнуваат: Кузман, Кузе, Дамјан, Даме… Меѓу поголемите есенски празници што се празнуваат со домашни служби спаѓа и празникот на Светите врачи Кузман и Дамјан. Овој празник меѓу народот е познат

Утре ги славиме Козма и Дамјан, ако сте верник ПОМОЛЕТЕ СЕ ЗА БОЛНИТЕ

Утре ги славиме Козма и Дамјан, ако сте верник ПОМОЛЕТЕ СЕ ЗА БОЛНИТЕ

Православните верници утре ги празнуваат Св. бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу цркви

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска ги славиме Св. бесребреници Козма и Дамјан на кои Бог им дал да лечат и чудотворат

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска ги славиме Св. бесребреници Козма и Дамјан на кои Бог им дал да лечат и чудотворат

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 ноември. Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан

Утре ги славиме Козма и Дамјан, ако сте верник ПОМОЛЕТЕ СЕ ЗА БОЛНИТЕ

Утре ги славиме Козма и Дамјан, ако сте верник ПОМОЛЕТЕ СЕ ЗА БОЛНИТЕ

Православните верници утре ги празнуваат Св. бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу цркви

Утре ги cлавиме cветите Козма и Дамјан, ако сте вepник пoмoлeтe се за бoлнитe

Утре ги cлавиме cветите Козма и Дамјан, ако сте вepник пoмoлeтe се за бoлнитe

Православните верници утре ги празнуваат Св. бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу цркви

Утре ги славиме cветите Козма и Дамјан, ако сте верник помолете се за болните

Утре ги славиме cветите Козма и Дамјан, ако сте верник помолете се за болните

Православните верници утре ги празнуваат Св. бесребреници Козма и Дамјан. Во Црквата, бесребреници се нарекуваат оние светители, на кои Бог им дал голем дар да чудотворат, т.е. да лечат од секакви болести. Тоа го правеле пред сé со силата на Светиот Дух, иако имале и медицинско образование. Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу цркви