притисни ентер »

24 ГОДИНИ ОД МАСАКРОТ: Погребани се останки на 33 жртви во Поточари

24 ГОДИНИ ОД МАСАКРОТ: Погребани се останки на 33 жртви во Поточари

Луѓе од раните утрински часови се собираат денеска во Сребреница во источна Босна, каде во текот на денот ќе биде одбележна 24-годишнината од масакрот направен врз Бошњаците во јули 1995 година. Во Меморијалниот центар Поточари денеска ќе бидат погребани посмртните останки на 33 нови идентификувани жртви, кои се пронајдени во масовни гробници во близина

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Илјадници луѓе од раните утрински часови се собираат денеска во Сребреница во источна Босна, каде во текот на денот ќе биде одбележна 24-годишнината од масакрот спроведен против Бошњаците во таа област во јули 1995 година, спроведен од страна на војскат и полицијата на босанските Срби, предводени од генералот Ратко Младиќ. Како што информира хрватски

24 години од геноцидот во Сребреница: Негирањето е последниот чин на геноцидот

24 години од геноцидот во Сребреница: Негирањето е последниот чин на геноцидот

Во Меморијалниот центар во Поточари заврши комеморацијата на жртвите од Сребреница во јули 1995 година. Комеморацијата заврши со обраќање на членот на Претседателството на БиХ Шефик Џаферовиќ кој изјави дека негирањето на геноцидот во Сребреница е последната фаза од геноцидот. -Негирањето на геноцидот и величање на злосторниците одговорни за геноцидот

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Илјадници луѓе од раните утрински часови се собираат денеска во Сребреница во источна Босна, каде во текот на денот ќе биде одбележна 24-годишнината од масакрот спроведен против Бошњаците во таа област во јули 1995 година, спроведен од страна на војскат и полицијата на босанските Срби, предводени од генералот Ратко Младиќ. Како што информира хрватски

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Илјадници луѓе од раните утрински часови се собираат денеска во Сребреница во источна Босна, каде во текот на денот ќе биде одбележна 24-годишнината од масакрот спроведен против Бошњаците во таа област во јули 1995 година, спроведен од страна на војскат и полицијата на босанските Срби, предводени од генералот Ратко Младиќ. Како што информира хрватски

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Сребреница одбележува 24 години од геноцидот

Илјадници луѓе од раните утрински часови се собираат денеска во Сребреница во Источна Босна, каде во текот на денот ќе биде одбележна 24-годишнината од масакрот над Бошњаците од таа област во јули 1995 година, спроведен од страна на војската и полицијата на босанските Срби, предводени од генералот Ратко Младиќ. Како што информира хрватски „Индекс“,

Навршуваат 24 години од геноцидот во Сребреница

Навршуваат 24 години од геноцидот во Сребреница

Бошњачка енклава во источна Босна и Херцеговина која формално беше под заштита на Обединетите нации и во која потоа беше извршен геноцид врз населението. Меѓународниот суд во Хаг во 2007 година донесе пресуда со која масакрот во сребреница се квалификува како чин на геноцид. Во знак на сеќавање на убиените муслимански мажи и момчиња во Поточари кај

Триесет и три жртви на геноцидот во Сребреница ќе се погребаат во Поточари

Триесет и три жртви на геноцидот во Сребреница ќе се погребаат во Поточари

Во Меморијалниот центар Поточари денеска ќе бидат погребани посмртните останки на 33 нови идентификувани жртви, кои се пронајдени во масовни гробници во близина на Сребреница. Секоја година на овој ден во Меморијалниот центар се организира сеќавање на жртвите од геноцидот. Кон крајот на војната во Босна, на 11 јули 1995 година, силите на босанските

Мисијата на ОБСЕ во БиХ најостро го осудува негирањето на геноцидот

Мисијата на ОБСЕ во БиХ најостро го осудува негирањето на геноцидот

Негирањето на геноцидот е неприфатливо и Мисијата на ОБСЕ во БиХ најостро ги осудува изјавите на официјални претставници кои ги негираат потврдените злосторства, вклучувајќи го и геноцидот, истакна шефот на Мисијата на ОБСЕ во БиХ, амбасадорот Брус Бертон. Тој изјави дека Мисијата на ОБСЕ во БиХ ги потсетува сите лидери во Босна на Декларацијата за

Триесет и три жртви на геноцидот во Сребреница ќе се погребаат во Поточари

Триесет и три жртви на геноцидот во Сребреница ќе се погребаат во Поточари

Во Меморијалниот центар Поточари денеска ќе бидат погребани посмртните останки на 33 нови идентификувани жртви, кои се пронајдени во масовни гробници во близина на Сребреница. Секоја година на овој ден во Меморијалниот центар се организира сеќавање на жртвите од геноцидот. Кон крајот на војната во Босна, на 11 јули 1995 година, силите на босанските

Денеска во Поточари ќе бидат погребани посмртните останки на 33 нови идентификувани жртви

Денеска во Поточари ќе бидат погребани посмртните останки на 33 нови идентификувани жртви

Секоја година на овој ден во Меморијалниот центар се организира сеќавање на жртвите од геноцидот. Во Меморијалниот центар Поточари денеска ќе бидат погребани посмртните останки на 33 нови идентификувани жртви, кои се пронајдени во масовни гробници во близина на Сребреница. Секоја година на овој ден во Меморијалниот центар се организира сеќавање на

Босна одбележува 24 години од геноцидот во Сребреница

Босна одбележува 24 години од геноцидот во Сребреница

Илјадници луѓе денеска ќе изразат почит на жртвите од масакрот во Сребреница кој се случи во јули 1995 година, кога животот го изгубија повеќе од 8.000 муслимани. Настанот што се случи пет месеци пред завршувањето на војната во Босна беше квалификуван како најголема бруталност што се случила во Европа по Втората светска војна. Меѓународниот суд во

Босна одбележува 24 години од масакрот во Сребреница

Босна одбележува 24 години од масакрот во Сребреница

Илјадници луѓе денеска ќе изразат почит на жртвите од масакрот во Сребреница кој се случи во јули 1995 година, кога животот го изгубија повеќе од 8.000 муслимани. Настанот што се случи пет месеци пред завршувањето на војната во Босна беше квалификуван како најголема бруталност што се случила во Европа по Втората светска војна. Меѓународниот суд во

Мисијата на ОБСЕ во БиХ најостро го осудува негирањето на геноцидот

Мисијата на ОБСЕ во БиХ најостро го осудува негирањето на геноцидот

Негирањето на геноцидот е неприфатливо и Мисијата на ОБСЕ во БиХ најостро ги осудува изјавите на официјални претставници кои ги негираат потврдените злосторства, вклучувајќи го и геноцидот, истакна шефот на Мисијата на ОБСЕ во БиХ, амбасадорот Брус Бертон. Тој изјави дека Мисијата на ОБСЕ во БиХ ги потсетува сите лидери во Босна на Декларацијата за

24 години од геноцидот во Сребреница: 33 жртви ќе бидат погребани во Поточари

24 години од геноцидот во Сребреница: 33 жртви ќе бидат погребани во Поточари

Во Меморијалниот центар Поточари денеска ќе бидат погребани посмртните останки на 33 нови идентификувани жртви, кои се пронајдени во масовни гробници во близина на Сребреница, на денот кога се одбележуваат 24 години од масакрот. Секоја година на овој ден во Меморијалниот центар се организира сеќавање на жртвите од геноцидот. Кон крајот на војната во