притисни ентер »

Искрено говориме за стигма и табу, вели екипата на „Мојот маж“ пред вечерашната премиера Во Драмски

Искрено говориме за стигма и табу, вели екипата на „Мојот маж“ пред вечерашната премиера Во Драмски

Во Драмски театар вечерва (20 часот) ќе има праизведба на претставата „Мојот маж“, според истоимената збирка раскази на македонската писателка Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ. Драматизацијата на шест раскази од збирката која беше објавена во 2014 ја работеле Викторија Рангелова-Петровска и Витошевиќ. Драмската структура на претставата

„Мојот маж“ на Витошевиќ во Драмски театар - дијалог со расказите на Бужаровска

„Мојот маж“ на Витошевиќ во Драмски театар - дијалог со расказите на Бужаровска

Во Драмски театар-Скопје, в сабота на 15 февруари, во 20 часот, ќе се случи праизведбата на „Мојот маж“, претстава работена по книгата на писателката Румена Бужаровска во режија на Нела Витошевиќ. Претстава за која се вели дека е обид да се соочиме со сегашноста преку ревидирање на минатото. По нецели две години од поставувањето на „Странци“, претставата

Премиера на претставата „Мојот маж“ во Драмски театар

Премиера на претставата „Мојот маж“ во Драмски театар

Во режија на Нела Витошевиќ, денеска во Драмскот театар ќе се изведе претпремиера на претставата „Мојот маж“. Со почеток во 20 часот, публиката ќе има можност да го проследи драмското адаптирање на расказите од збирката „Мојот маж“ на писателката Румена Бужаровска. Премиерата на претставата е закажана за утре во Драмски театар, со почеток во 20 часот

„Мојот маж“ е искрена претстава за табуата и стегите во нашето општество

„Мојот маж“ е искрена претстава за табуата и стегите во нашето општество

Претставата „Мојот маж“, според истоимената книга раскази од писателката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ, ќе биде премиерно изведена утревечер во 20 часот во Драмскиот театар во Скопје. Ова е првпат дело на една од најчитаните македонски раскажувачки да биде драматизирано. Интересот за претставата веќе е голем, за што зборува фактот

Режисерката Витошевиќ за „Мојот маж“:, Инсистиравме јазикот на раскажување на Румена да остане што е можно поавтентичен

Режисерката Витошевиќ за „Мојот маж“:, Инсистиравме јазикот на раскажување на Румена да остане што е можно поавтентичен

Претставата „Мојот маж“, работена според истоимената книга раскази од писателката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ, ќе има претпремиера вечерва во 20 часот во Драмски театар-Скопје, а в сабота премиера. Од книгата на Бужаровска се избрани шест раскази чија драмска адаптација ја направија Викторија Рангелова-Петровска и режисерката Витошевиќ

Нела Витошевиќ: Претставата „Мојот маж“ отвора прашања и табу теми на нашето општество

Нела Витошевиќ: Претставата „Мојот маж“ отвора прашања и табу теми на нашето општество

Екипата на „Слободна ТВ“ беше во Драмски театар во Скопје, каде разговараше со режисерката Нела Витошевиќ за премиерата на претставата „Мојот маж“, по текст Румена Бужаровска, која ќе се одржи во сабота, 15 февруари. -Стилот на пишување на Румена за мене е прилично едноставен и брутален. Бев фасцинирана од нејзините раскази, на кој начин таа ги отвора

„Мојот маж“- премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

„Мојот маж“- премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

Раскази од збирката „Мојот маж“ на писателката Румена Бужаровска се драматизирани во истоимената претстава во режија на Нела Витошевиќ, чија премиера е закажана за утревечер во 20 часот во Драмски театар. Драмската структура на претставата е изградена од два меѓусебно испреплетени материјали, и тоа драматизацијата на шест раскази и документарниот материјал

„Мојот маж“- премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

„Мојот маж“- премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

Од колажот раскази на авторката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ на сцената на Драмскиот театар на 15-ти февруари премиерно ќе биде изведена претставата „Мојот маж“… Се обидовме да нурнеме во нашите мисли и да трагаме по нашата психа. Да отвориме некои горливи прашања за нашето општество и преку отварање на некои ранливи точки, да проговориме

Премиерно во Драмски: „Мојот маж“ – претстава која соголува и поттикнува…

Премиерно во Драмски: „Мојот маж“ – претстава која соголува и поттикнува…

Промашениот живот, неверството и грижата на совест се трите главни теми кои ги обработува најновата претстава „Мојот маж“, во режија на Нела Витошевиќ, работена според расказите на Румена Бужаровска, а која премиерно ќе можеме да ја видиме на 15 февруари (20 часот) во Драмскиот театар во Скопје. „Се обидовме да нурнеме во нашите мисли, да трагаме по

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

Од книгата на Бужаровска се избрани шест раскази чија драмска адаптација ја направија Викторија Рангелова-Петровска и режисерката Витошевиќ. Таа денеска на прес-конференција посочи дека претставата отвора три клучни теми: промашен живот во депресивно опкружување, неверство и грижа на совест. Се обиделе, рече, да нурнат во своите мисли и да трагаат

Бужаровска за поставувањето на „Мојот маж“ во Драмски: Трогната сум што Нела ги оживеа на сцена моите раскази

Бужаровска за поставувањето на „Мојот маж“ во Драмски: Трогната сум што Нела ги оживеа на сцена моите раскази

Претставата „Мојот маж“, работена според истоимената книга раскази од писателката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ, ќе има претпремиера утревечер во 20 часот, а в сабота премиера. Од книгата на Бужаровска се избрани шест раскази чија драмска адаптација ја направија Викторија Рангелова-Петровска и режисерката Витошевиќ. Таа денеска на

„Мојот маж“ на сцена ги разголува неверството и промашениот живот, вели режисерката Витошевиќ пред премиерата во Драмски

„Мојот маж“ на сцена ги разголува неверството и промашениот живот, вели режисерката Витошевиќ пред премиерата во Драмски

Шест раскази од збирката „Мојот маж“ на писателката Румена Бужаровска се драматизирани во истоимената претстава во режија на Нела Витошевиќ, чија премиера е закажана за утревечер во 20 часот во Драмски театар. Витошевиќ, која во Драмски се враќа по две години по „Странци“, една од најбараните претстави, вели дека со Бужаровска се спријателиле пред

„Мојот маж“- премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

„Мојот маж“- премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

Се обидовме да нурнеме во нашите мисли и да трагаме по нашата психа. Да отвориме некои горливи прашања за нашето општество и преку отварање на некои ранливи точки, да проговориме за најголемите стигми и табуа кои се длабоко вкоренети во македонскиот конзервитизам и патријархат. На искрен и реален начин воспоставуваме дијалог со публиката. Вака ја гледа

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

Драмски театар-Скопје в сабота премиерно ќе ја изведе претставата „Мојот маж“ според истоимената книга раскази од писателката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ. Од книгата на Бужаровска се избрани шест раскази чија драмска адаптација ја направија Викторија Рангелова-Петровска и режисерката Витошевиќ. Таа денеска на прес-конференција посочи

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

Драмски театар-Скопје в сабота премиерно ќе ја изведе претставата „Мојот маж“ според истоимената книга раскази од писателката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ. Од книгата на Бужаровска се избрани шест раскази чија драмска адаптација ја направија Викторија Рангелова-Петровска и режисерката Витошевиќ. Таа денеска на прес-конференција посочи

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

„Мојот маж“ – премиера на Драмски театар според расказите на Румена Бужаровска

Драмски театар-Скопје в сабота премиерно ќе ја изведе претставата „Мојот маж“ според истоимената книга раскази од писателката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ. Од книгата на Бужаровска се избрани шест раскази чија драмска адаптација ја направија Викторија Рангелова-Петровска и режисерката Витошевиќ. Таа денеска на прес-конференција посочи

Премиера на „Мојот маж“ во  Драмски театар

Премиера на „Мојот маж“ во Драмски театар

Драмски театар-Скопје в сабота премиерно ќе ја изведе претставата „Мојот маж“ според истоимената книга раскази од писателката Румена Бужаровска, во режија на Нела Витошевиќ. Од книгата на Бужаровска се избрани шест раскази чија драмска адаптација ја направија Викторија Рангелова-Петровска и режисерката Витошевиќ. Таа денеска на прес-конференција посочи

Промашениот живот, неверството и грижата на совест се темите со кои се занимава „Мојот маж“ вели режисерката Витошевиќ

Промашениот живот, неверството и грижата на совест се темите со кои се занимава „Мојот маж“ вели режисерката Витошевиќ

Промашениот живот, неверството и грижата на совест се трите главни теми со кои се занимава „Мојот маж“, вели режисерката на претставата Нела Витошевиќ, чија премиера е закажана во сабота, 15 февруари, во Драмскиот театар во Скопје во 20 часот. Витошевиќ се враќа во Драмски по пауза од две години, кога ја режираше „Странци“, која е една од најбараните

Прес-„Мојот маж“

Прес-„Мојот маж“

Прес-конференција по повод претставата „Мојот маж“ од Румена Бужаровска