Србија ја шокираше ЕУ

„Ова е најголемиот автогол што си го постигнала една земја со аспирации за влез во Европската Унија“. Дипломатите и официјалните претставници на ЕУ кои го следат „досието Србија“ и нејзиниот пат во преговорите за членство во ЕУ беа буквално констернирани кога меѓу земјите -потписнички на декларацијата со која се поддржува политиката на Кина во Синџијанг,