притисни ентер »

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Истражувачите во Јоханесбург успеале да размножат три фетуси на бел носорог, кој е речиси целосно исчезнат. Досега се живи само две женки и ембриони, кои се добиени со оплодување на јајцата на една женка со замрзната сперма на мажјак кој починал. Ембрионот е сместен во течен азот и ќе биде префрлен на сурогат мајка во текот на следните месеци. Според

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Истражувачите во Јоханесбург успеале да размножат три фетуси на бел носорог, кој е речиси целосно исчезнат. Досега се живи само две женки и ембриони, кои се добиени со оплодување на јајцата на една женка со замрзната сперма на мажјак кој починал. Ембрионот е сместен во течен азот и ќе биде префрлен на сурогат мајка во текот на следните месеци. Според

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Истражувачите во Јоханесбург успеале да размножат три фетуси на бел носорог, кој е речиси целосно исчезнат. Досега се живи само две женки и ембриони, кои се добиени со оплодување на јајцата на една женка со замрзната сперма на мажјак кој починал. Ембрионот е сместен во течен азот и ќе биде префрлен на сурогат мајка во текот на следните месеци. Според

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Успешно размножување на загрозен вид на носорог во Јужна Африка

Истражувачите во Јоханесбург успеале да размножат три фетуси на бел носорог, кој е речиси целосно исчезнат. Досега се живи само две женки и ембриони, кои се добиени со оплодување на јајцата на една женка со замрзната сперма на мажјак кој починал. Ембрионот е сместен во течен азот и ќе биде префрлен на сурогат мајка во текот на следните месеци. Според

УСПЕШНО РАЗМНОЖУВАЊЕ НА ЗAГРOЗEН ВИД НА НОСОРОГ: Истражувачите успеале да размножат три фeтycи на бел носорог

УСПЕШНО РАЗМНОЖУВАЊЕ НА ЗAГРOЗEН ВИД НА НОСОРОГ: Истражувачите успеале да размножат три фeтycи на бел носорог

Истражувачите во Јоханесбург успеале да размножат три фeтycи на бел носорог, кој е речиси целосно исчезнат. Досега се живи само две женки и ембриони, кои се добиени со oплoдyвaњe на јaјцaтa на една женка со замрзната cпepмa на мажјак кој пoчинaл. Ембрионот е сместен во тeчeн aзoт и ќе биде префрлен на cypoгaт мајка во текот на следните месеци. Според

Научници создале ембрион На речиси исчезнат вид носорог

Научници создале ембрион На речиси исчезнат вид носорог

Истражувачи објавија дека успешно создале уште еден ембрион од речиси исчезнат северен бел носорог, во глобален обид да се зачува овој вид. На цел свет се останати само два примерока, и тоа двете женки. Ова е трет ембрион создаден во лабораторија од јајца земени од женка и потоа оплодени со замрзната сперм а на мртов носорог. Ембрионите се чуваат во