притисни ентер »

Последниот филм на Гарванлиева на јубилејниот „Македокс“

Последниот филм на Гарванлиева на јубилејниот „Македокс“

Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани како дел од програмата на годинашното 10-то јубилејно издание на фестивалот за креативен документарен филм „Македокс“, најавија на вчерашната прес-конференција организаторите во МКЦ-Клуб и ресторан. Во делот на македонските документарци ќе биде прикажан „Тетовски самрак“, последниот филм на прерано

„Десет лета МакеДокс“ – Фестивалот на креативен документарец носи 70 филмови

„Десет лета МакеДокс“ – Фестивалот на креативен документарец носи 70 филмови

Десет македонски документарни филмови се дел од програмата на јубилејниот 10. Фестивал на креативен документарен филм МакеДокс. Фестивалот ќе се одржува од 21 до 28 август во Куршумли ан, кината Милениум и Фросина,  ќе се прикажат 70 наслови, а се очекуваат стотина гости автори. Во делот на македонски документарци ќе биде прикажан „Тетовски самрак“,

„Mакедокс“: Вкупно 80 документарци пред македонската публика

„Mакедокс“: Вкупно 80 документарци пред македонската публика

Десет македонски документарни филма ќе бидат прикажани во рамки на програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“, кој ќе се одржи од 21 до 28 август во Куршумли-ан и во Младинскиот културен центар, а проекции на филмови ќе има и во кината „Милениум“ и „Фросина“ во Скопје. Ова на прес-конференција го истакна

„МакеДокс“: 70 странски и 10 домашни документарни остварувања

„МакеДокс“: 70 странски и 10 домашни документарни остварувања

Јубилејното 10. издание на Фестивалот ќе се одржи од 21. до 28. август и се очекува присуство на 100-тина гости. Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани како дел од програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, беше потенцирано на денешната прес-конференција, која се одржа во МКЦ-Клуб

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани во рамки на програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, што ќе се одржи од 21 до 28 август во Куршумли ан и во Младинскиот културен центар, а проекции на филмови ќе

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани во рамки на програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, што ќе се одржи од 21 до 28 август во Куршумли ан и во Младинскиот културен центар, а проекции на филмови ќе има и во кината „Милениум“ и „Фросина“ во Скопје. Ова на прес-конференција го

„Mакедокс“ слави јубилеј: Ќе се прикажат 70 странски и 10 домашни документарци

„Mакедокс“ слави јубилеј: Ќе се прикажат 70 странски и 10 домашни документарци

Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани во рамки на програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, што ќе се одржи од 21 до 28 август во Куршумли ан и во Младинскиот културен центар, а проекции на филмови ќе има и во кината „Милениум“ и „Фросина“ во Скопје. Ова на прес-конференција го

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани во рамки на програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, што ќе се одржи од 21 до 28 август во Куршумли ан и во Младинскиот културен центар, а проекции на филмови ќе има и во кината „Милениум“ и „Фросина“ во Скопје. Ова на прес-конференција го

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани во рамки на програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, што ќе се одржи од 21 до 28 август во Куршумли ан и во Младинскиот културен центар, а проекции на филмови ќе има и во кината „Милениум“ и „Фросина“ во Скопје. Ова на прес-конференција го

„Десет лета МакеДокс“ – Фестивалот на креативен документарец носи 70 филмови

„Десет лета МакеДокс“ – Фестивалот на креативен документарец носи 70 филмови

Десет македонски документарни филмови се дел од програмата на јубилејниот 10. Фестивал на креативен документарен филм МакеДокс. Фестивалот ќе се одржува од 21 до 28 август во Куршумли ан, кината Милениум и Фросина,  ќе се прикажат 70 наслови, а се очекуваат стотина гости автори. Во делот на македонски документарци ќе биде прикажан „Тетовски самрак“,

Премиери на „Медена земја“ и последниот филм на Билјана Гарванлиева на 10. МакеДокс

Премиери на „Медена земја“ и последниот филм на Билјана Гарванлиева на 10. МакеДокс

Седумдесет документарни филмови на автори од цел свет ќе се прикажат на јубилејниот 10. Фестивал на креативен документарен филм МакеДокс, кој ќе се одржува од 21 до 28 август во Куршумли ан, кината Милениум и Фросина. Мотото на фестивалот е „Десет лета МакеДокс“, ќе отвори со „И сѐ стана песна“ (Ирска/Велика Британија) на Шејмус Марфи, а ќе се затвори

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

„Mакедокс“ од 21 до 28 август со 70 документарци од светот и десет од државава

Десет македонски документарни филмови ќе бидат прикажани во рамки на програмата на јубилејното 10. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, што ќе се одржи од 21 до 28 август во Куршумли ан и во Младинскиот културен центар, а проекции на филмови ќе има и во кината „Милениум“ и „Фросина“ во Скопје. Ова на прес-конференција го

Десетка со кромид

Десетка со кромид

Во 2010, кога почнувавме со МакеДокс, често добивавме коментари, и тоа од луѓе блиски нам и до фелата кои сумирано би можеле да се парафразираат некако вака - ќе пуштате филмови за бели мечки и лавови во Куршумли? Зошто? Едното ниво кое мене ме чеша во тој исказ е дека во тоа време, поимањето на документарната филмска форма кај нас, генерално беше