притисни ентер »

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ  ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ  ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја

За МНОГУ години: Денес струмичани со посета на црквата „Св Кузман и Дамјан“ го одбележуваат истоимениот празник!

За МНОГУ години: Денес струмичани со посета на црквата „Св Кузман и Дамјан“ го одбележуваат истоимениот празник!

Денес струмичани, со посета на црквата „Св. Кузман и Дамјан“ , го одбележуваат истоимениот празник, посветен на двајцата лекари – чудотворци. Црквата е лоцирана во стариот дел од градот, па тесните улички во текот на годините честопати се затвараат за возила и овозможуваат непречено движење на многубројните верници. Сместена во близина на живописното

Денеска се празнуваат големите господови лекари, Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан

Денеска се празнуваат големите господови лекари, Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 јули. Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. Браќата Козма и Дамјан потекнуваа од Рим. Беа крстени уште во детството и воспитани во христијански дух. Господ им даде таква благодат што лечеа со обично положување на раце. И тоа лечеа не само луѓе, туку и животни. Со сила. Не

Денеска ги славиме браќата Козма и Дамјан: На денешен ден болните даваат завет кон светите браќа

Денеска ги славиме браќата Козма и Дамјан: На денешен ден болните даваат завет кон светите браќа

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. Браќата Козма и Дамјан потекнуваа од Рим. Беа крстени уште во детството и воспитани во христијански дух. Господ им даде таква благодат што лечеа со обично положување на раце. И тоа лечеа не само луѓе, туку и животни. Со сила. Не со лекарства. А се држеа до зборовите на Спасителот: бесплатно добивте,

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан

Денеска според календарот на Македонската православна црква е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. „Болни лекувајте, лепрозни очистувајте, мртви воскреснувајте, бесови изгонувајте! Бесплатно добивте, бесплатно давајте“. (Матеј, 10, 8) Во Струмица денеска се празнува Анаргија, или Св. Анаргири (во превод, Св. Бесребреници). Светите лекари Козма

Oбичаи и верувања

Oбичаи и верувања

14 јули 2019 Свети бесребреници Козма и Дамјан Празник на големите господови лекари Овие големи господови лекари имаат два празника во текот на годината. Освен што нивниот спомен се празнува на 14/1 јули, исто така се празнува и на 1/14 ноември, кога тоа се прави со домашни служби, со чекање гости и со други свечености. Летниот празник повеќе го празнувале

Од верските календари

Од верските календари

14 јули 2019 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 јули. Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. Браќата Козма и Дамјан потекнуваа од Рим. Беа крстени уште во детството и воспитани во христијански дух. Господ им даде таква благодат што лечеа со обично положување на раце. И тоа лечеа не само

Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан: Празник на големите господови лекари

Денеска е Св. бесребреници Козма и Дамјан: Празник на големите господови лекари

Овие големи господови лекари имаат два празника во текот на годината. Освен што нивниот спомен се празнува на 14/1 јули, исто така се празнува и на 1/14 ноември, кога тоа се прави со домашни служби, со чекање гости и со други свечености. Летниот празник повеќе го празнувале жените бидејќи тие повеќе се занимавале со народни лекарства, како: баеење,

Денеска се слават Светите маченици Козма и Дамјан: Лекари и чудотворци!

Денеска се слават Светите маченици Козма и Дамјан: Лекари и чудотворци!

Лекари, бесребреници и чудотворци. Овие двајца светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда, од болниот бараа единствено да