притисни ентер »

Мало гратче во Германија лежи на 72 илјади тони дијаманти

Мало гратче во Германија лежи на 72 илјади тони дијаманти

Градот Нордлинген во германската сојузна држава Баварија е формиран врз тло богато со дијаманти кои потекнуваат од пред 15 милиони години кога астероид ја погодил Земјата. Геолозите проценуваат дека ширината на астероидот била дури илјада метри, исто како и денешниот град, а неговата тежина се проценува на околу три милијарди тони. Силниот удар ги

Мало гратче во Германија лежи на 72 илјади тони дијаманти

Мало гратче во Германија лежи на 72 илјади тони дијаманти

Градот Нордлинген во германската сојузна држава Баварија е формиран врз тло богато со дијаманти кои потекнуваат од пред 15 милиони години кога астероид ја погодил Земјата. Геолозите проценуваат дека ширината на астероидот била дури илјада метри, исто како и денешниот град, а неговата тежина се проценува на околу три милијарди тони. Силниот удар ги

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Градот Нордлинген во германската сојузна држава Баварија е формиран врз тло богато со дијаманти кои потекнуваат од пред 15 милиони години кога астероид ја погодил Земјата. Геолозите проценуваат дека ширината на астероидот била дури илјада метри, исто како и денешниот град, а неговата тежина се проценува на околу три милијарди тони. Силниот удар ги

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Градот Нордлинген во германската сојузна држава Баварија е формиран врз тло богато со дијаманти кои потекнуваат од пред 15 милиони години кога астероид ја погодил Земјата. Геолозите проценуваат дека ширината на астероидот била дури илјада метри, исто како и денешниот град, а неговата тежина се проценува на околу три милијарди тони. Силниот удар ги

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Градот Нордлинген во германската сојузна држава Баварија е формиран врз тло богато со дијаманти кои потекнуваат од пред 15 милиони години кога астероид ја погодил Земјата. Геолозите проценуваат дека ширината на астероидот била дури илјада метри, исто како и денешниот град, а неговата тежина се проценува на околу три милијарди тони. Силниот удар ги

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Мал град во Европа лежи на 72 илјади тони дијаманти

Градот Нордлинген во германската сојузна држава Баварија е формиран врз тло богато со дијаманти кои потекнуваат од пред 15 милиони години кога астероид ја погодил Земјата. Геолозите проценуваат дека ширината на астероидот била дури илјада метри, исто како и денешниот град, а неговата тежина се проценува на околу три милијарди тони. Силниот удар ги

Европски град лежи на дијаманти- 72.000 тони скапоцени камења на секој чекор

Европски град лежи на дијаманти- 72.000 тони скапоцени камења на секој чекор

Баварското гратче Нердлинген за прв пат се спомнува во деветтиот век. Жителите го подигнале во внатрешноста на 26 километри широкиот кратер настанат од угасениот вулкан. За изградбата користеле камен од околината, кои им делувал необично бидејќи блескал. Таа негова “моќ“ ја препишале на влијанието на вулканот, и тука за нив приказната била завршена