притисни ентер »

И кај нас ќе го откриваме новиот корона вирус, веќе набавуваме тестови, а го засилуваме и надзорот на акутните дишни инфекции

И кај нас ќе го откриваме новиот корона вирус, веќе набавуваме тестови, а го засилуваме и надзорот на акутните дишни инфекции

Во последните 20-тина години, три пати била прескокната бариерата животно-човек и корона-вирусни инфекции биле пренесени кај луѓето -  SARS-CoV во 2002 година (Кина) и MERS-CoV во 2012 година (Саудиска Арабија), пред последниот настан со новиот Коронавирус, 2019-2020. Заедничка за сите случаи е изложеноста на пазарот на морска храна на големо во градот

Институтот за јавно здравје ги следи препораките од СЗО за новиот вирус

Институтот за јавно здравје ги следи препораките од СЗО за новиот вирус

Д-р Гордана Кузмановска од институтот за јавно здравје вели дека во моментов е сезона на грип, па кај заболените активно се испитува за каков вирус станува збор и дали спаѓа во фамилијата на Корона вируси, додавајќи дека постојат шанси, но тие се минимални тој да се пренесе во земјава. Во меѓувреме беше евидентиран нов случај на непознатиот Корона

Кузмановска: Можноста за ширење на Корона вирусот на многу ниско ниво, но не е исклучена појава на импортирани случаи

Кузмановска: Можноста за ширење на Корона вирусот на многу ниско ниво, но не е исклучена појава на импортирани случаи

Лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при Институтот за јавно здравје е опремена и прави истражувања по епидемиолошки индикации доколку се процени ризикот дека тие треба да се направат. Отворивме стандардни постапки и подготовка на документација за набавка на новите дијагностикуми, за дијагностика на новиот Корона вирус, што се

Вирусот „Корона“ може да се појави во услови на раздвиженост на патниците во меѓународниот сообраќа

Вирусот „Корона“ може да се појави во услови на раздвиженост на патниците во меѓународниот сообраќа

Главните симптоми на корона вирусот се висока температура, треска и тешкотии во дишењето. Лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при Институтот за јавно здравје отвори стандардни постапки и подготовка на документација за набавка на новите дијагностикуми, за дијагностика на новиот Корона вирус, што се појави во Кина. „Светската лабораториска

Кузмановска: Можноста за проширување на Корона вирусот е на многу ниско ниво

Кузмановска: Можноста за проширување на Корона вирусот е на многу ниско ниво

Посочи дека доколку кај некој од патниците се појави симптоматологија и ако се има податок за враќање од Кина, тогаш ќе се направат тестирања со тоа што веќе располагаат. Лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при Институтот за јавно здравје е опремена и прави истражувања по епидемиолошки индикации доколку се процени ризикот дека

Кузмановска: Можноста за ширење на Корона вирусот на многу ниско ниво

Кузмановска: Можноста за ширење на Корона вирусот на многу ниско ниво

Лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при Институтот за јавно здравје е опремена и прави истражувања по епидемиолошки индикации доколку се процени ризикот дека тие треба да се направат. Отворивме стандардни постапки и подготовка на документација за набавка на новите дијагностикуми, за дијагностика на новиот Корона вирус, што се

Кузмановска: Можноста за ширење на Корона вирусот на многу ниско ниво, но не е исклучена појава на импортирани случаи

Кузмановска: Можноста за ширење на Корона вирусот на многу ниско ниво, но не е исклучена појава на импортирани случаи

– Лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при Институтот за јавно здравје е опремена и прави истражувања по епидемиолошки индикации доколку се процени ризикот дека тие треба да се направат. Отворивме стандардни постапки и подготовка на документација за набавка на новите дијагностикуми, за дијагностика на новиот Корона вирус, што се

Мистериозниот кинески вирус се прошири и во Јапонија, наликува на смртоносниот Сарс

Мистериозниот кинески вирус се прошири и во Јапонија, наликува на смртоносниот Сарс

Првите случаи на заболувањето се пријавени во Кина, каде како резултат на заразата со вирусот починало едно лице, а десет лица биле во критична состојба. Првиот случај и повеќето случаи на зараза се поврзани со купување намирници на пазарот за морска храна, а експертите сè уште не ја исклучуваат можноста вирусот да почнал да се пренесува од лице на

Во Јапонија регистриран прв случај на коронавирус

Во Јапонија регистриран прв случај на коронавирус

Следно Од коронавирусот едно лице почина во Кина, каде уште 41 лице се инфицирани од минатиот месец Јапонија го потврди првиот случај на коронавирус поради кој претходно во Кина почина еден човек, а 41 лице се инфицирани од минатиот месец. Министерството за здравство соопшти дека се работи за маж на возраст од околу 30 години, кој живеел во префектурата

Мистериозниот кинески вирус се прошири и во Јапонија, наликува на смртоносниот САРС

Мистериозниот кинески вирус се прошири и во Јапонија, наликува на смртоносниот САРС

Првиот случај на зараза со новиот тип корона вирус денес е официјално потврден во Јапонија. Првите случаи на заболувањето се пријавени во Кина, каде како резултат на заразата со вирусот починало едно лице, а десет лица биле во критична состојба. Новиот тип на корона вирус припаѓа на истото семејство како и смртоносниот тежок акутен респираторен синдром

СЗО предупреди на брзо ширење на опасен вирус –жариштето произлегува од Кина

СЗО предупреди на брзо ширење на опасен вирус –жариштето произлегува од Кина

Засега е регистриран еден случај вон границите на Кина. Болеста која се појави во кинескиот град Вухан е мистерија за научниците. Тие велат дека засега знаат само дека се работи за нов тип на коронавирус кој го напаѓа респираторниот систем кај човекот. Вирусот има можност да се развие од  обична настинка па се до смртоносниот САРС кој во 2002 година

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

Светската здравствена организација ги извести болниците ширум светот да се подготват за можно ширење на инфекцијата од мистериозниот вирус кој веќе уби еден човек и зарази десетици во Кина. Научниците нагласуваат дека досега не виделе таков вирус. Тестовите само покажуваат дека тој е коронавирус. Во моментов, во Кина се регистрирани 41 случаи на болеста

Лекарите од ИЈЗ на штрек со новиот Корона вирус, сличен како кај лилјаците

Лекарите од ИЈЗ на штрек со новиот Корона вирус, сличен како кај лилјаците

Според кинеските власти, до овој момент не може да се документира ниту еден случај на пренос на оваа инфекција од човек на човек. Тестирањата детектираа и потврдија дека се работи за нов корона вирус, а дополнителните истражувања за генетско секвенционирање на изолираните вируси од овие пациенти дадоа позитивен резултат, така што сега е официјално

СЗО: Подгответе се за вирусот убиец од Кина

СЗО: Подгответе се за вирусот убиец од Кина

Светската здравствена организација ги извести болниците ширум светот да се подготват за можно ширење на инфекцијата од мистериозниот вирус кој веќе уби еден човек и зарази десетици во Кина. Научниците нагласуваат дека досега не виделе таков вирус. Тестовите само покажуваат дека тој е коронавирус. Во моментов, во Кина се регистрирани 41 случаи на

СЗО предупредува: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

СЗО предупредува: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

Научниците нагласуваат дека досега не виделе таков вирус. Тестовите само покажуваат дека се работи за Коронавирус. Во моментов, во Кина се регистрирани 41 случаи на болеста во градот Вухан од декември. Еден пациент веќе почина од пневмонија предизвикана од вирусот. Првиот случај регистриран надвор од земјата е во Тајланд. Информацијата предизвика загриженост

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

Светската здравствена организација ги извести болниците ширум светот да се подготват за можно ширење на инфекцијата од мистериозниот вирус кој веќе уби еден човек и зарази десетици во Кина. Научниците нагласуваат дека досега не виделе таков вирус. Тестовите само покажуваат дека тој е коронавирус. Во моментов, во Кина се регистрирани 41 случаи на болеста

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за ширење на вирусот од Кина

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за ширење на вирусот од Кина

Светската здравствена организација ги извести болниците ширум светот да се подготват за можно ширење на инфекцијата од мистериозниот вирус кој веќе уби еден човек и зарази десетици во Кина. Научниците нагласуваат дека досега не виделе таков вирус. Тестовите само покажуваат дека тој е коронавирус. Во моментов, во Кина се регистрирани 41 случаи на болеста

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

СЗО до болниците во светот: Подгответе се за „широко распространување“ на вирусот убиец од Кина

Светската здравствена организација ги извести болниците ширум светот да се подготват за можно ширење на инфекцијата од мистериозниот вирус кој веќе уби еден човек и зарази десетици во Кина. Научниците нагласуваат дека досега не виделе таков вирус. Тестовите само покажуваат дека тој е коронавирус. Во моментов, во Кина се регистрирани 41 случаи на болеста