притисни ентер »

Нема автентично толкување за членот 11 од Законот за помилување

Нема автентично толкување за членот 11 од Законот за помилување

Embedded video for Нема автентично толкување за членот 11 од Законот за помилување Не е потребно автентично толкување на членот 11 од законот за помилување како што побара владејачката СДСМ одлучи законодавно правната комсија. За ваквата одлука гласаше и власта и опозицијата. Членот се однесува на правото на шефот на државата да дава помилувања надвор

Чавков: Му кажав на Иванов да ме изземе од списокот за помилување

Чавков: Му кажав на Иванов да ме изземе од списокот за помилување

Поранешниот прв човек на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков, кој е осуден на 18 години затвор за насилниот упад во Собранието кој се случи на 27 април 2017 година, на социјалните мрежи напиша дека не поднел барање за амнестија од причина што бил убеден дека Законот е дел од политички процес кој се одвивал паралелно со судскиот. Чавков смета дека

Заврши комисиската расправа за автентичното толкување на амнестијата од претседателот Иванов

Заврши комисиската расправа за автентичното толкување на амнестијата од претседателот Иванов

Embedded video for Заврши комисиската расправа за автентичното толкување на амнестијата од претседателот Иванов Не е потребно автентично толкување на членот 11 од законот за помилување како што побара владејачката СДСМ одлучи законодавно правната комсија. За ваквата одлука гласаше и власта и опозицијата. Членот се однесува на правото на шефот на државата

МИТКО ЧАВКОВ НА ФЕЈСБУК: Aмнecтија не барам, а вистината кога тогаш ќе излезе на виделина

МИТКО ЧАВКОВ НА ФЕЈСБУК: Aмнecтија не барам, а вистината кога тогаш ќе излезе на виделина

Екс-министерот за внатрешни работи и бивш директор на Бирото за јавна безбедност, Митко Чавков, кој одлежува затворска казна за настаните од 27.април 2017 година, се уште верува дека во Македонија кога и да е ќе се дознае вистината преку силата на аргументите и фактите, а во меѓувреме вистината ќе ја докажува во Стразбур, како што пишува на својот

Почна комисиската расправа за автентичното толкување на амнестијата од претседателот Иванов

Почна комисиската расправа за автентичното толкување на амнестијата од претседателот Иванов

Embedded video for Почна комисиската расправа за автентичното толкување на амнестијата од претседателот Иванов Не е потребно автентично толкување на членот 11 од законот за помилување како што побара владејачката СДСМ одлучи законодавно правната комсија. За ваквата одлука гласаше и власта и опозицијата. Членот се однесува на правото на шефот на државата

Чавков: Уставниот суд ја бетонира праксата на политички пазар преку подобни судии и обвинители, војната ќе ја извојуваме во Стразбур

Чавков: Уставниот суд ја бетонира праксата на политички пазар преку подобни судии и обвинители, војната ќе ја извојуваме во Стразбур

Чавков: Уставниот суд ја бетонира праксата на политички пазар преку подобни судии и обвинители, војната ќе ја извојуваме во Стразбур За Уставниот суд и Иницијативата за испитување на уставноста на Законот за амнестија, се огласи Митко Чавков. Неговиот Фејсбук статус го пренесуваме во продолжение: Почитувани пријатели, пред да се осврнам на одлуката

Чавков: Му кажав на Иванов да ме изземе од списокот за помилување

Чавков: Му кажав на Иванов да ме изземе од списокот за помилување

Чавков: Му кажав на Иванов да ме изземе од списокот за помилување Поранешниот прв човек на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков, кој е осуден на 18 години затвор за насилниот упад во Собранието кој се случи на 27 април 2017 година, на социјалните мрежи напиша дека не поднел барање за амнестија од причина што бил убеден дека Законот е дел од политички

Пратениците одлучија дека Иванов помилувал 56 лица преку непостоечки член

Пратениците одлучија дека Иванов помилувал 56 лица преку непостоечки член

Собраниската законодавно-правна комисија попладнево донесе одлука дека Собранието не може да толкува правна норма што не постои, која се однесува на членот 11 од Законот за помилување. За точката за автентично толкување гласаа сите членови. Извештајот од седницата треба да се усвои на пленарна седница, а пратениците очекуваат дека со оваа одлука ќе

Чавков: Му кажав на Иванов да ме изземе од списокот за помилување

Чавков: Му кажав на Иванов да ме изземе од списокот за помилување

Поранешниот прв човек на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков, кој е осуден на 18 години затвор за насилниот упад во Собранието кој се случи на 27 април 2017 година, на социјалните мрежи напиша дека не поднел барање за амнестија од причина што бил убеден дека Законот е дел од политички процес кој се одвивал паралелно со судскиот. Чавков смета дека

Преку непостоечки член, Иванов помилувал 56 лица, одлучија пратениците

Преку непостоечки член, Иванов помилувал 56 лица, одлучија пратениците

Собраниската законодавно-правна комисија попладнево донесе одлука дека Собранието не може да толкува правна норма што не постои, која се однесува на членот 11 од Законот за помилување. За точката за автентично толкување гласаа сите членови. Извештајот од седницата треба да се усвои на пленарна седница, а пратениците очекуваат дека со оваа одлука ќе

Уставен ја отфрли иницијативата со која се спори законот за амнестија за 27 април

Уставен ја отфрли иницијативата со која се спори законот за амнестија за 27 април

Подносител на оваа иницијатива е екс директорот на БЈБ  Митко Чавков, осуден на 18 години затвор за „крвавиот четврток“. Уставните судии заклучија дека Судот  не може да се стави на местото на Собранието, кое има право да одлучува за кого може, а за кого не може да има амнестија. Чавков ги оспорува првите два члена од Законот за амнестија која не важеше

Законодавно-правна комисија: Нема потреба од автентично толкување на член што не постои

Законодавно-правна комисија: Нема потреба од автентично толкување на член што не постои

Собраниската Законодавно – правна комисија на денешната седница заклучи дека нема потреба за давање автентично толкување за член што не постои, односно на членот 11 од Законот за помилување донесен во 1993 година. Инаку, единствена точка на дневниот ред беше барањето за давање автентично толкување на членот 11 од Зкаонот за помилување, поднесено од

Чавков: Уставниот суд ја бетонира праксата на политички пазар преку подобни судии и обвинители

Чавков: Уставниот суд ја бетонира праксата на политички пазар преку подобни судии и обвинители

За Уставниот суд и Иницијативата за испитување на уставноста на Законот за амнестија, се огласи Митко Чавков. Неговиот Фејсбук статус го пренесуваме во целост: „Пред да се осврнам на одлуката на Уставниот суд, за да не се искривува вистината, сакам да потенцирам дека: Прво, не поднесов барање за амнестија убеден дека Законот е дел од политички процес

ЗКП едногласно донесе заклучок дека нема потреба од автентично толкување

ЗКП едногласно донесе заклучок дека нема потреба од автентично толкување

ЗКП едногласно донесе заклучок дека нема потреба од автентично толкување Законодавноправната комисија донесе заклучок дека нема потреба од автентично толкување на членот 11 од Законот за помилување затоа што тој бил укинат. Уставниот суд според нив нема надлежност да оживее одлука која претходно била укината. Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ не дискутираа

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставниот суд нема надлежност да одлучува кој може да биде амнестиран за собраниските настани од 27 април. Уставните судии ја одбија иницијативата на екс директорот на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков за оценување на уставноста на членот 1 и 2 од Законот за амнестија. Со иницијативата Чавков тврди дека овој закон е селективен бидејќи беа опфатени

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставниот суд нема надлежност да одлучува кој може да биде амнестиран за собраниските настани од 27 април. Уставните судии ја одбија иницијативата на екс директорот на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков за оценување на уставноста на членот 1 и 2 од Законот за амнестија. Со иницијативата Чавков тврди дека овој закон е селективен бидејќи беа опфатени

Законодавно-правна комисија: Членот 11 не постои затоа нема потреба од автентично толкување

Законодавно-правна комисија: Членот 11 не постои затоа нема потреба од автентично толкување

Собраниската Законодавно – правна комисија на денешната седница заклучи дека нема потреба за давање автентично толкување за член што не постои, односно на членот 11 од Законот за помилување донесен во 1993 година. Инаку, единствена точка на дневниот ред беше барањето за давање автентично толкување на членот 11 од Зкаонот за помилување, поднесено од