притисни ентер »

По 40 години на Кундера му е вратено чешкото државјанство

По 40 години на Кундера му е вратено чешкото државјанство

Славниот писател ја напуштил Чехословачка во 1975. Тој и неговата сопруга тогаш заминале за Франција, каде требало кратко да престојуваат на тамошен универзитет. Но никогаш не се вратиле. Комунистичката власт му го одзела државјанството во 1979, а од тогаш тој ретко се враќал во татковината, дури и по падот на Железната завеса. Но по четири децении,

Кундера го доби назад чешкото државјанство

Кундера го доби назад чешкото државјанство

Повеќе од четири децении од кога избега од комунизмот во својата татковина, на познатиот писател Милан Кундера му беше вратено чешкото државјанство. Чешкиот амбасадор во Франција, Петр Друлак, за државната телевизија изјави дека државјанството на 90-годишниот автор му било предадено во неговиот апартман во Париз на 28 ноември. „Ова е многу важен симболичен

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Познатиот писател Милан Кундера повторно е државјанин на Чешка, откако му е врачено државјанство по 40 години откако истото му беше одземено. Амбасадорот на Чешка во Франција, Петр Друлак за чешката телевизија изјави дека минатата недела му врачил на 90-годишниот Кундера документ за државјанство на Чешка во неговиот стан во Париз. Враќањето на државјанството

По 40 години, Милан Кундера повторно доби чешко државјанство

По 40 години, Милан Кундера повторно доби чешко државјанство

Познатиот писател Милан Кундера повторно е државјанин на својата родна Чешка, откако му беше вратено државјанството одземено пред 40 години. Чешкиот амбасадор во Франција, Петр Друлак, за Чешката телевизија изјави дека му го предал документот за државјанство на Кундера (90) во неговиот стан во Париз минатата недела. Враќањето на државјанството на писателот

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка Познатиот писател Милан Кундера повторно е државјанин на Чешка, откако му е врачено државјанство по 40 години откако истото му беше одземено. Амбасадорот на Чешка во Франција, Петр Друлак за чешката телевизија изјави дека минатата недела му врачил на 90-годишниот Кундера документ за државјанство

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Познатиот писател Милан Кундера повторно е државјанин на Чешка, откако му е врачено државјанство по 40 години откако истото му беше одземено. Амбасадорот на Чешка во Франција, Петр Друлак за чешката телевизија изјави дека минатата недела му врачил на 90-годишниот Кундера документ за државјанство на Чешка во неговиот стан во Париз. Враќањето на државјанството

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Познатиот писател Милан Кундера повторно е државјанин на Чешка, откако му е врачено државјанство по 40 години откако истото му беше одземено. Амбасадорот на Чешка во Франција, Петр Друлак за чешката телевизија изјави дека минатата недела му врачил на 90-годишниот Кундера документ за државјанство на Чешка во неговиот стан во Париз. Враќањето на државјанството

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Амбасадорот на Чешка во Франција, Петр Друлак за чешката телевизија изјави дека минатата недела му врачил на 90-годишниот Кундера документ за државјанство на Чешка во неговиот стан во Париз. Познатиот писател Милан Кундера повторно е државјанин на Чешка, откако му е врачено државјанство по 40 години откако истото му беше одземено. Амбасадорот на Чешка

На Кундера му е вратено чешкото државјанство

На Кундера му е вратено чешкото државјанство

Како што е познато, потсетува денес прашкиот дневник „Право“, комунистичките власти го лишија Кундера од чешко државјанство кон крајот на седумдесетите години на минатиот век, а од 1981 година славниот писател има француско државјанство По четириесет години, на чешкиот писател од светско значење Милан Кундера, му е вратено чешкото државјанство. На

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Милан Кундера по 40 години повторно државјанин на Чешка

Познатиот писател Милан Кундера повторно е државјанин на Чешка, откако му е врачено државјанство по 40 години откако истото му беше одземено. Амбасадорот на Чешка во Франција, Петр Друлак за чешката телевизија изјави дека минатата недела му врачил на 90-годишниот Кундера документ за државјанство на Чешка во неговиот стан во Париз. Враќањето на државјанството