притисни ентер »

Загадувањето намалено до 50 отсто од запрениот сообраќај поради корона вирусот

Загадувањето намалено до 50 отсто од запрениот сообраќај поради корона вирусот

Дезинфекција на улиците на Рим (Фото: ЕПА) Европската агенција за животна средина вели дека жителите на многу европски градови за прв пат дишеле чист воздух, иако причината е страшна – епидемијата на корона вирусот Нивото на загаденост се намали за повеќе од 50 проценти во делови од Европа, според новите бројки објавени од Европската агенција за животна

Корисни лекции  за човештвото

Корисни лекции за човештвото

Облакот со азот диоксид што во текот на јануари бил над Кина, исчезнал во февруари. Научниците на НАСА потврдија дека дошло до слични намалувања на емисиите и во други земји, во текот на редукцијата на економските активности, откако се спроведени мерките за изолација поради коронавирусот Научниците тврдат дека последните слики од градовите во кои е

Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

Европската вселенска агенција објави сателитски снимки кои покажуваат дека неактивноста на индустријата поради пандемијата значително го намалила нивото на загадување на воздухот во целиот свет. Експертите од агенцијата сметаат дека ненадејната промена претставува „најголем експеримент досега“ во однос на намалувањето на индустриските емисии. Во текот

ФОТОГАЛЕРИЈА: Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

ФОТОГАЛЕРИЈА: Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

Европската вселенска агенција објави сателитски снимки кои покажуваат дека неактивноста на индустријата поради пандемијата значително го намалила нивото на загадување на воздухот во целиот свет. Експертите од агенцијата сметаат дека ненадејната промена претставува „најголем експеримент досега“ во однос на намалувањето на индустриските емисии. Во текот

Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

Европската вселенска агенција објави сателитски снимки кои покажуваат дека неактивноста на индустријата поради пандемијата значително го намалила нивото на загадување на воздухот во целиот свет. Експертите од агенцијата сметаат дека ненадејната промена претставува „најголем експеримент досега“ во однос на намалувањето на индустриските емисии. Во текот

Коронавирусот доведе до намалување на загадувањето ширум светот

Коронавирусот доведе до намалување на загадувањето ширум светот

Пандемијата на коронавирусот предизвика застој во индустриската активност, предизвикувајќи привремен пад на нивото на загадување на воздухот ширум светот, покажаа сателитски слики од Европската вселенска агенција. Експерт изјави за „Гардијан“ дека оваа промена е „експеримент од најголеми размери досега“ во однос на намалувањето на индустриското загадување