притисни ентер »

Откриена слика од кенгур стара 17.300 години во Австралија

Откриена слика од кенгур стара 17.300 години во Австралија

– Австралиски истражувачи го открија најстарото уметничко дело во земјата, врежано во карпа – кенгур насликан пред 17.300 години. Двометарското дело е нацртано со црвена боја, објави Би-би-си. Сликата во карпа е пронајдена во областа Кимберли во Западна Австралија, познат по своите слики во карпи од Абориџините. Наодот е објавен во списанието „Нејчр

Откриена слика од кенгур стара 17.300 години во Австралија

Откриена слика од кенгур стара 17.300 години во Австралија

Австралиски истражувачи го открија најстарото уметничко дело во земјата, врежано во карпа – кенгур насликан пред 17.300 години. Двометарското дело е нацртано со црвена боја, објави Би-би-си. Сликата во карпа е пронајдена во областа Кимберли во Западна Австралија, познат по своите слики во карпи од Абориџините. Наодот е објавен во списанието „Нејчр

Најстарото уметничко дело во Австралија е цртеж на кенгур стар 17.300 години

Најстарото уметничко дело во Австралија е цртеж на кенгур стар 17.300 години

Австралиските научници го открија најстариот пример на карпеста уметност во земјата – цртеж на кенгур стар 17.300 години. Делото долго два метра е нацртано на таванот на карпесто засолниште и е пронајдено во регионот Кимберли во Западна Австралија, познат по древна абориџинска уметност. Староста на делото е утврдена со радиојаглеродно датирање на древни