притисни ентер »

(Видео) Научниците создадоа злато од пластика

(Видео) Научниците создадоа злато од пластика

Група научници од Швајцарскиот федерален технолошки институт во Цирих успеале да произведат злато од пластика. Овој метал тежи пет до десет пати помалку од традиционалното 18-каратно злато и би можело да се употребува за позлатување накит. Тие велат дека истото би ја задржало својата вредност иако би бил полесен. Рафаел Мезенга, еден од професорите

(Видео) Научниците создадоа злато од пластика

(Видео) Научниците создадоа злато од пластика

Група научници од Швајцарскиот федерален технолошки институт во Цирих, успеале да произведат злато од пластика. Овој метал тежи пет до десет пати помалку од традиционалното 18-каратно злато и би можело да се употребува за позлатување на накит. Тие велат дека истото би ја задржало својата вредност иако би бил полесен. Рафаел Мезенга еден од професорите

Швајцарски научници создале 18-каратно злато од пластика

Швајцарски научници создале 18-каратно злато од пластика

Швајцарски истражувачи успеале да создадат злато од пластика кое ја задржува својата чистота. Бидејќи има мала тежина, ова злато е идеално за правење накит и часовници. Златото што се користи при правење накит се меша со метални легури со цел да се намали неговата тежина, но некои делови и натаму остануваат претешки. Новосоздаденото 18-каратно злато

Научници во лабораторија направија злато од пластика (ВИДЕО)

Научници во лабораторија направија злато од пластика (ВИДЕО)

Златото отсекогаш било обележје на богатство и моќ. Заради злато, се воделе војни, се убивале владетели и се освојувале територии. Но, со текот на годините златото некако ја изгуби ексклузивноста, но не и вредноста. Група научници од Швајцарскиот федерален технолошки институт во Цирих (ЕТХ Цирих) смислиле начин како да произведат злато во лабораторија

Научници во лабораторија направија злато од пластика (ВИДЕО)

Научници во лабораторија направија злато од пластика (ВИДЕО)

Златото отсекогаш било обележје на богатство и моќ. Заради злато, се воделе војни, се убивале владетели и се освојувале територии. Но, со текот на годините златото некако ја изгуби ексклузивноста, но не и вредноста. Група научници од Швајцарскиот федерален технолошки институт во Цирих (ЕТХ Цирих) смислиле начин како да произведат злато во лабораторија

Сензационално: Научници прават злато, нема да поверувате од што

Сензационално: Научници прават злато, нема да поверувате од што

Додека класичната мешавина од 18-каратно злато е направена од три четвртини од злато и една четвртина од бакар, новото злато е направено од протеински влакна и полимери од латекс за да се создаде матрица што опфаќа тенки дискови од златни нанокристали. Лесно можеме да кажеме дека тие создадоа злато од пластика. Новото злато ги има сите карактеристики