притисни ентер »

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица Пречиста: Што мора да направите?

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица Пречиста: Што мора да направите?

Еден од најголемите празници посветени на мајката Божја, Воведение на Пресвета Богородица, православната црква го одбележува токму денес. Овој ден во календарот е обележан со црвено и претставува спомен на денот кога Пресвета Богородица е предадена на службата на Бога. Богородица се смета за заштитничка на жените родилки и има разни верувања врзани

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА ПРЕЧИСТА: Овој празник е важен за мајките кои немаат деца, но еве што не смеете да правите

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА ПРЕЧИСТА: Овој празник е важен за мајките кои немаат деца, но еве што не смеете да правите

Денес се Воведение на Пресвета Богородица во храмот, што народот го вика Света Пречиста или само Пречиста. Спаѓа во дванаесетте големи христијански празници. Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што немаат деца. Празникот Воведение на Пресвета Богородица во храмот ни го истакнува за углед односот на праведните

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА ПРЕЧИСТА: Овој празник е важен за мајките кои немаат деца, но еве што не смеете да правите

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА ПРЕЧИСТА: Овој празник е важен за мајките кои немаат деца, но еве што не смеете да правите

Денес се Воведение на Пресвета Богородица во храмот, што народот го вика Света Пречиста или само Пречиста. Спаѓа во дванаесетте големи христијански празници. Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што немаат деца. Празникот Воведение на Пресвета Богородица во храмот ни го истакнува за углед односот на праведните

Се празнува Пречиста: Мајките кои немаат деца се молат за нив, ова никако не смеете да го правите денес

Се празнува Пречиста: Мајките кои немаат деца се молат за нив, ова никако не смеете да го правите денес

Денеска се празнува Воведение на Пресвета Богородица во храмот, што народот го вика Света Пречиста или само Пречиста. Спаѓа во дванаесетте големи христијански празници. Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што немаат деца. Евангелистите сведочат дека праведните Јоаким и Ана долго немале деца. Го молеле Бога да

Денеска се слави Богородица Пречиста

Денеска се слави Богородица Пречиста

Денеска се празнува Воведение на Пресвета Богородица во храмот, што народот го вика Света Пречиста или само Пречиста. Спаѓа во дванаесетте големи христијански празници. Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што немаат деца. Евангелистите сведочат дека праведните Јоаким и Ана долго немале деца. Го молеле Бога да

Се празнува Пречиста: Мајките кои немаат деца се молат за нив, ова никако не смеете да го правите денес

Се празнува Пречиста: Мајките кои немаат деца се молат за нив, ова никако не смеете да го правите денес

Се празнува Пречиста: Мајките кои немаат деца се молат за нив, ова никако не смеете да го правите денес Денес се празнува Воведение на Пресвета Богородица во храмот, што народот го вика Света Пречиста или само Пречиста. Спаѓа во дванаесетте големи христијански празници. Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што

Денес е Богородица Пречеста: На овој ден нејзината икона има чудотворна моќ

Денес е Богородица Пречеста: На овој ден нејзината икона има чудотворна моќ

Македонската православна црква денеска прославува голем празник, Пречиста Богородица. Овој ден е посветен на Богородица кога за прв пат со своите родители го посетила светиот храм, за да го посветат своето дете на Бог. Според народните преданија Богородица се смета на заштитничка на жените и се верува дена нејзините икони имаат голема моќ на овој ден,

Пресвета Богородица - заштитничката на Скопје со многу историја и мистика

Пресвета Богородица - заштитничката на Скопје со многу историја и мистика

Пресвета Богородица Скопје била најголема и најимпозантна црква во градот.  Црквата се наоѓала  во најголемото  маало, Пајко маало. Црквата била изградена во 1835 година, а работата ја започнал уште во 1809 година зографот  Дамјан. Типот на цркви на кои припаѓала црквата “Света Богородица” не бил многу редок, иако таа била градена според најстарите

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица Пречиста

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица Пречиста

32 Споделувања Share Tweet Православната црква на 4 декември одбележува еден од најголемите празници посветени на мајката Божја, Воведение на Пресвета Богородица. Овој ден во црквениот календар е обележан со црвено и претставува спомен на денот кога Пресвета Богородица е предадена на службата на Бога. Богородица се смета за заштитничка на жените родилки

Се празнува Пресвета Богородица – Пречиста

Се празнува Пресвета Богородица – Пречиста

Се празнува Пресвета Богородица – Пречиста Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста. Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка Марија во Ерусалимскиот храм. Првосвештеникот Захарија ја воведе не само во храмот, туку и во Светињата над светињите,

Денес е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста

Денес е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста

Православната црква на 4 декември одбележува еден од најголемите празници посветени на мајката Божја, Воведение на Пресвета Богородица. Овој ден во црквениот календар е обележан со црвено и претставува спомен на денот кога Пресвета Богородица е предадена на службата на Бога. Богородица се смета за заштитничка на жените родилки и има разни верувања

Денеска се одбележува празникот Пресвета Богородица – Пречиста

Денеска се одбележува празникот Пресвета Богородица – Пречиста

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста. Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка Марија во Ерусалимскиот храм. Првосвештеникот Захарија ја воведе не само во храмот, туку и во Светињата над светињите, т.е. во најсветото, најчистото место на

Од верските календари

Од верските календари

4 декември 2019 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 21 ноември. Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста. Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка Марија во Ерусалимскиот храм. Првосвештеникот Захарија

Православните верници го слават празникот Пречиста Богородица

Православните верници го слават празникот Пречиста Богородица

На денешен датум, православната црква го одбележува празникот Воведение во Храмот на Пресвета Богородица, познат и како Пречиста Богородица, еден од дванаесетте големи празници за православните христијани. Пресвета Богородица била претставена во Ерусалимскиот Храм како мало тригодишно девојче.  Во нејзина придружба биле повикани девојчиња кои носеле

Се празнува Пресвета Богородица – Пречиста

Се празнува Пресвета Богородица – Пречиста

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста. Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка Марија во Ерусалимскиот храм. Првосвештеникот Захарија ја воведе не само во храмот, туку и во Светињата над светињите, т.е. во најсветото, најчистото место на

ДЕНЕСКА Е ВОВЕДЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: Одбранете ги децата од лошите пороци, а еве што никако не смеете да правите

ДЕНЕСКА Е ВОВЕДЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: Одбранете ги децата од лошите пороци, а еве што никако не смеете да правите

Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што немаат деца. Според календарот на Македонската православна црква, денеска се празнува Воведение на Пресвете Богородица, празник кој во народот е познат и како Света Пречиста или пак само Пречиста, а влегува во групата од дванаесет најголеми христијански празници. Се смета

Денес се чествува Воведение на Пресвета Богородица (Пречиста): Нејзината икона има чудотворна моќ, па жените кои сакаат пород треба да го направат ова

Денес се чествува Воведение на Пресвета Богородица (Пречиста): Нејзината икона има чудотворна моќ, па жените кои сакаат пород треба да го направат ова

Македонската православна црква денска прославува голем празник, Пречиста Богородица. Кога Пресвета Дева Марија наполни три години од раѓањето, нејзините свети родители Јоаким и Ана ја доведоа од Назарет во Јерусалим, за да ја предадат, според своето ветување, на служба на Бога. Од Назарет до Јерусалим има три дена пат, но одеа на богоугодно дело и

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица Пречиста: За многу години!

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица Пречиста: За многу години!

Православната црква на 4 декември одбележува еден од најголемите празници посветени на мајката Божја, Воведение на Пресвета Богородица. Овој ден во црквениот календар е обележан со црвено и претставува спомен на денот кога Пресвета Богородица е предадена на службата на Бога. Богородица се смета за заштитничка на жените родилки и има разни верувања

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Воведение на Пресвета Богородица, за многу години Пречиста

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Воведение на Пресвета Богородица, за многу години Пречиста

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 21 ноември. Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста. Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка Марија во Ерусалимскиот храм. Првосвештеникот Захарија ја воведе не само во храмот, туку

Утре е Воведение на Пресвета Богородица: Жените кои сакаат да имаат дете треба да го испочитуваат овој обичај

Утре е Воведение на Пресвета Богородица: Жените кои сакаат да имаат дете треба да го испочитуваат овој обичај

Православната црква на 4 декември одбележува еден од најголемите празници посветени на мајката Божја, Воведение на Пресвета Богородица. Овој ден во црквениот календар е обележан со црвено и претставува спомен на денот кога Пресвета Богородица е предадена на службата на Бога. Богородица се смета за заштитничка на жените родилки и има разни верувања