притисни ентер »

Денес е спомен на Преподобен Маркијан Кирски: Чудотворец и за време на животот и после смртта

Денес е спомен на Преподобен Маркијан Кирски: Чудотворец и за време на животот и после смртта

Од градот Кир во Сирија. Се одликуваше со благородно потекло и со вонредна телесна убавина. Сè остави заради Христа и се повлече во пустината Халкидска заради отшелнички подвиг. Тој е современик на патријархот Флавијан Антиохиски и на царевите Констанциј и Валент. Во неговата келија ноќе светеше Божествена светлина, под која го читаше Светото Писмо

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Афтониј, Елпифидор и други кои пострадаа во Персија

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Афтониј, Елпифидор и други кои пострадаа во Персија

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 ноември. Денеска е Св. маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Афтониј, Елпифидор и други. Сите овие пострадаа во Персија, за време на гонењето од страна на богоборниот цар Сапор, во четвртиот век. Прво Сапор дозна дека Акиндин, Пигасиј и Анемподист, кои беа слуги на неговиот двор, се христијани

Денеска се слават Светите маченици Козма и Дамјан: Лекари и чудотворци!

Денеска се слават Светите маченици Козма и Дамјан: Лекари и чудотворци!

Лекари, бесребреници и чудотворци. Овие двајца светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда, од болниот бараа единствено да