притисни ентер »

(Фото) Cквeрнaвeњe на споменик и лик и дело во Маврово е елементарно нeпoчитyвaњe

(Фото) Cквeрнaвeњe на споменик и лик и дело во Маврово е елементарно нeпoчитyвaњe

Туристичката понуда на новоименуваниот скијачки центар „Ресорт Маврово“ за ова лето гласи: „Возете се со жичарницата и на врвот ќе го најдете Старото бачило, кое датира од 1977 година и е единственото бачило кое функционира како ресторан со локални специјалитети. Кај Старото бачило ќе го најдете трлото за овци, каде што можете да ги храните, погалите

Бодан Лазаревски: Вандализирање на споменикот на академик Глигор Чемерски во Маврово и негрижа за делото на Заре Лазаревски

Бодан Лазаревски: Вандализирање на споменикот на академик Глигор Чемерски во Маврово и негрижа за делото на Заре Лазаревски

Скопје, 6 јули 2020 По повод вандализирањето на Споменикот на антифашистиката борба  на академик Глигор Чемерски во Маврово, како и негрижата поради која се уништува животното дело на Заре Лазаревски Од Бодан Лазаревски „Сведоци сме на уништување на дел од нашето заедничко културно наследство, споменикот создаден од академик Чемерски и архитектот Раѓеновиќ

Откако го уништија споменикот на Чемерски и Раѓеновиќ, „Ресорт Маврово“ ќе го враќа во првобитна состојба

Откако го уништија споменикот на Чемерски и Раѓеновиќ, „Ресорт Маврово“ ќе го враќа во првобитна состојба

Претседателот на Асоцијацијата на архитекти на Макеодонија ААМ, Мартин Пановски во пост на Фејсбук реагира на вандалскиот чин во кој е ишаран муралот на големиот македонски сликар Глигор Чемерски. Со мурал „Вдиши го Маврово“ е ишаран постаменот на споменикот во Маврово од 1970-те посветен на антифашистичката борба со мурал од академик Чемерски и дело

Ќе го вратиме споменикот на Чемерски во првобитната состојба, сакавме да ги избришеме недоличните пораки, велат од Ресорт Маврово

Ќе го вратиме споменикот на Чемерски во првобитната состојба, сакавме да ги избришеме недоличните пораки, велат од Ресорт Маврово

Ресорт Маврово ќе ги преземе сите неопходни дејствија за да го врати бетонскиот постамент на мозаикот на Глигор Чемерски во првобитна состојба, соопшти компанијата откако синоќа редакцијата САКАМДАКАЖАМ.МК објави дека со мурал „Вдиши го Маврово“ е ишаран постаменот на споменикот во Маврово од 1970-те посветен на антифашистичката борба со мурал од академик

Со комерцијална акција вандализиран споменикот на антифашизмот Со мурал од Чемерски во Маврово

Со комерцијална акција вандализиран споменикот на антифашизмот Со мурал од Чемерски во Маврово

Со мурал „Вдиши го Маврово“ е ишаран постаменот на споменикот во Маврово од 1970-те посветен на антифашистичката борба со мурал од академик Глигор Чемерски и дело на архитект Радован Раѓеновиќ. Ќерката на сликарот Чемерски, уметницата Елена Чемерска на фејсбук профилот на Ресорт Маврово, што ја организира акцијата, реагира дека кај старото бачило освен