На ручек врз остатоците од Римската империја

Благодарение на нашиот домаќин Диме Темков, кој секогаш ни ги открива скриените богатства на Словенија, се најдовме на Ад Пирум - римска тврдина во која е сместена гостилницата Стара пошта. Дотаму стасавме возејќи се по повеќе од две илјади години стариот пат што ги водел Римјаните кон Емона. А во некогашната пошта не чекаше највкусниот ручек – гулаш