притисни ентер »

Пристигнува „отровната комета“- последен пат нè посетила кога Египќаните ги граделе големите пирамиди

Пристигнува „отровната комета“- последен пат нè посетила кога Египќаните ги граделе големите пирамиди

Пристигнува „отровната комета“- последен пат нè посетила кога Египќаните ги граделе големите пирамиди Кометата на 27-ми мај ќе помине покрај Земјата на оддалеченост од околу 117 милиони километри. Љубителите на астрономијата наскоро ќе можат да видат голем спектакл, затоа што древната комета која што не е видена во близина на Земјата илјадници години,

Меѓуѕвездената комета 2I/Borisov се распаѓа на делови

Меѓуѕвездената комета 2I/Borisov се распаѓа на делови

Се ближи крајот на кометата 2I/Borisov која има патувано светлосни години низ вселената пред да заврши во Сончевиот Систем. Новите податоци покажуваат дека кометата се распаѓа. Според најновите набљудувања на Хабл кометата се има скршено на најмалку два дела. „Сликите од 23.03.2020 покажуваат едно внатрешно јадро на светлост кое е присутно во сите